Hrvaška svetuje Ukrajini: tako kot smo mi s Srbi – lahko vi z Rusi

by Urednik

HRVAŠKA PONUJA UKRAJINI REŠITEV ZA NEMIRE V DONBASU

Hrvaški ministrski predsednik Andrej Plenković se je v Zagrebu sestal z ukrajinskim kolegom Vladimirjem Grojsmanom, na skupni novinarski konferenci pa je izjavil, da je ponovno ponudil pomoč pri mirni reintegraciji ogroženih področij te države na osnovi izkušenj, ki jih je Hrvaška pridobila po velikosrbski agresiji v devetdesetih letih.

Plenković je dejal, da je bila Hrvaška žrtev velikosrbske agresije v devetdesetih, imela je okupirana področja in ogrožena je bila njena teritorialna celovitost, vendar je pridobila tudi izkušnjo mirne reintegracije ter tako lahko v aktualnem položaju, v kakršnem se nahaja Ukrajina z okupiranimi področji Donjecka in Luganska ter ilegalno priključitvijo Krima, pomaga Ukrajini mirno integrirati njena ozemlja v ustavnopravno ureditev, navaja srbska tiskovna agencija TANJUG.

Plenković je še dodal, da je v Ukrajini v zadnjih treh letih umrlo 10.000 oseb, Hrvaška pa ne želi, da bi umrl še en sam Ukrajinec in zato želi v sodelovanju s partnerji v mednarodni skupnosti, da hrvaške izkušnje pomagajo pri uresničitvi mirne reintegracije okupiranih ukrajinskih ozemelj. Kot je dodal hrvaški premier, povzel pa agencija TANJUG, so ustanovili delovno skupino – s hrvaške strani jo vodi državna sekretarka Zdravka Bušić, z ukrajinske pa pomočnica ministra za zunanje zadeve Olena Zarkal, da bi Ukrajini ponudili spisek ukrepov, ki jih je izvedla Hrvaška v procesu mirne reintegracije svojih ozemelj.

Plenković je ob tem pojasnil, da gre za ukrepe vzpostavljanja zaupanja, mehanizmov stikov in sodelovanja ukrajinskih oblasti in oblasti na zasedenih ozemljih, ukrepih razminiranja in socialnih transferjev.

Kot so prenesli hrvaški mediji, je hrvaški premier poudaril, da gre za pobudo, ki je popolnoma skladna z aktivnostmi mednarodne skupnosti, oziroma Normandijsko skupino in OVSE ter s sporazumom iz Minska.

Ukrajinski premier je izrazil zahvalo Plenkoviću, hrvaški vladi in hrvaškemu ljudstvu ’’za načelno podporo Ukrajini  v trenutkih, ko je žrtev ruske agresije’’ in za pobudo za ustanovitev delovne skupine za prenos hrvaških izkušenj mirne reintegracije.

Pripravil: B. Knific, foto: Facebook

 

Povezani članki