Hrvaško podjetje v tekmi za nova brezpilotna letala Slovenske vojske

by Urednik

BO SLOVENIJA KUPILA ROMUNSKA BREZPILOTNA LETALA HIRRUS?

Hrvaški ponudnik TeamNet Croatia je eden od petih kandidatov, ki so se javili na javni razpis slovenskega Ministrstva za obrambo za nakup brezpilotnih letal. Ponudbe so odprli 15. maja 2015 v Direktoratu za logistiko MORS, hrvaška ponudba pa naj bi bila najcenejša, navaja hrvaški spletni portal OBRIS.

TeamNet Croatia, ki zastopa romunskega proizvajalca TeamNet, ponuja komplet treh malih brezpilotnih letalnikov, osnovne rezervne dele, navigacijo in  usposabljanje uporabnikov za 400.000 evrov (brez DDV). Ponudba slovenskega zastopnika za izraelske brezpilotne letalnike Micos je bila višja za 37.000 evrov,še 4000 evrov pa je bila višja ponudba slovenskega podjetja C-Astral (ki izdeluje in razvoja lastne brezpilotne letalnike in so jih doslej uspeli prodati na mednarodnem trgu že približno 80). Ponudba izraelskega proizvajalca Aeronautics je bila nad 530.000 evrov, najdražja pa ponudba Airbusovega hčerinskega podjetja Survey Copter – celih 1,21 milijona evrov.

Komplet, ki ga ponuja hrvaški  TeamNet Croatia (gre za hrvaško podružnico TeamNet Gruope), je del sistema hirrus, ki – po proizvajalčevih podatkih – vključuje 3 brezpilotne letalnike, terensko nadzorno postajo in antene za oddajanje in sprejem. Letalnik ima avtonomijo približno tri ure in, odvisno od tovora, lahko doseže hitrost nad 110 km/h.

Ministrstvo za obrambo bo ponudbe pregledalo in jih ocenilo, poudarek pa bo izpolnjevanje tehničnih kriterijev. Zatem po pozvalo ponudnike k predstavitvi letalnikov v Sloveniji v danih pogojih, kar naj bi se zgodilo konec junija. Sledila bo odločitev o letalniku, nakup pa naj bi sledil prihodnje leto, ko odo zagotovljena proračunska sredstva.

Po načrtu MORS naj bi bil komplet 3 letalnikov uvod v obsežnejšo  nabavo skupaj 4 kompletov, oziroma 12 brezpilotnih letanikov, čeprav naj bi bilo za uresničitev teh načrtov vprašljiva sredstva. Bolj verjetna je za to nabava enega kompleta.

Nabava je bila načrtovana v Srednjeročnem obrambnem programu Republike Slovenije 2013-2018, ki ga je slovenska vlada sprejela v letu 2013, ko je bil na čelu obrambnega ministrstva še Aleš Hojs, načelnik GŠ Slovenske vojske pa generalmajor Dobran Božič. Po načrtih Slovenske vojske naj bi v prihodnosti obnovili še vozni park (3 milijone evrov), prav tako je v načrtu nabava minometnih min, ročnega protioklepnega orožja, terenskih vozil in opreme za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Pripravil: B. Knific, foto: TeamNet

Povezani članki