IDEX 2021: Začetek prvega obrambnega sejma COVID dobe

by Urednik

VELIKO ZANIMANJE TUJIH RAZSTAVLJALCEV 

Na dan otvoritve obrambnega sejma IDEX 2021 (21. – 25. 2. 2021) v Abu Dabiju so oborožene sile Združenih arabskih emiratov (ZAE) podpisale 19 obrambnih pogodb, večji del pa je šel za domača podjetja.

Pogodbe so dosegle vrednost 1,37 milijarde ameriških dolarjev 22% poslov so Emirati sklenili s sedmimi mednarodnimi podjetji, 78% pa z 12 lokalnih podjetji, je v prologu letošnje največje orožarske sejemske prireditve IDEX 2021 v Abu Dabiju je dejal brigadni general Mohammed Al Hassani, uradni tiskovni predstavnik IDEX in NAVDEX novinarskem sestanku povedal.

S strogimi varnostnimi ukrepi se je v  Abu Dabiju začel obrambni sejem IDEX 2021, prireditelji pa so  obljubili, da ne bo nič manj presenetljivi kot prejšnje izdaje, neobremenjene s karanteno, COVID testiranjem in s pandemijo povezanimi globalnimi omejitvami potovanj ter vsemi drugimi izzivi dobe COVID.

Na tradicionalni Mednarodni obrambni in mornariški razstavi ID (IDEX in NAVDEX 2021), se tokrat predstavlja več kot 900 razstavljavcev iz 59 držav s 35 nacionalnimi paviljoni. Med novimi sodelujočimi državami so Severna Makedonija, Azerbajdžan, Luksemburg in Portugalska; Izrael pa se je pred tednom dni umaknil zaradi omejitev potovanj zaradi COVID-19. Od podjetij, ki razstavlja na sejmu, je 84 % tujih, medtem ko jih bo 16% podjetij s sedežem v ZAE, kar kaže na velik mednarodni interes za IDEX in NAVDEX, je povedal Humaid Matar Al Dhaheri, izvršni direktor sejma in izvršni direktor skupine Abu Dhabi National Exhibitions Company (ADNEC), organizatorja prireditve.

V sklopu pomorske razstave je na pomolu marine ADNEC in namenskih območjih v Mina Zayedu, pristaniškem območju Abu Dhabija, na privezu ali zasidranih 17 pomorskih enot iz 10 držav. Enote med drugim vključujejo ameriški raketni nosilec USS John Paul Jones in čolne obalne straže ZAE.

Razstavljavci so predstavili  več kot 10 novih proizvodov in razstavlja približno 50 osnovnih zmogljivosti od raket do sistemov kibernetske obrambe in do sistemov za elektronsko bojevanje ter obveščevalno in bojno podporo.

Pripravil: B. Knific, foto: IDEX

Povezani članki