Imena ladij Ruske mornarice, ki so vplule v Sredozemsko morje

by Urednik

RUSKE LADJE NA POTI V SIRSKO BAZO TARTUS

Uporabniki družbenih omrežij iz Istanbula so identificirali in poimenovali ladje Ruske mornarice, ki so vplule v Sredozemlje. Opazili so jih in jim sledili med plovbo skozi Bospor.

O tem je poročala tudi ruska tiskovna agencija Interfax  in se pri tem sklicevala na objave prebivalcev Istanbula na družbenih omrežjih. Znano je, da je ožino preplula majhna eskadrilja, ki so jo sestavljali minolovka Vice-admiral Zakharyin, vlačilec MB-304 in protidiverzantski čoln P-191 Kadet. 

Opazovalci so mnenja, da je eskadrilja ruskih vojnih ladij plula v pomorsko bazo Tartus v Siriji, ki služi kot logistični center ruske vojne mornarice. Malo pred tem je v Sredozemsko morje priplula velika desantna ladja (BDK) ruskih pomorskih sil Cesar Kunikov. Približno 15 ruskih vojaških ladij in pomožnih plovil je stalno nameščenih v sredozemskih vodah.

Oborožene sile Ruske federacije, ki delujejo v Sredozemlju, pa zaradi tega ne zanemarjajo Črnega morja. Tako od 4. novembra spremljajo delovanja poveljniške ladje ameriške mornarice USS Mount Whitney. Na območju Črnega morja so še druga vojna plovila  pod zastavami ZDA in držav Nata.

Vodilna ladja USS Mount Whitney se je za krajši čas ustavila v Istanbulu, nato pa je nadaljevala plovbo proti rušilcu USS Porter (razreda Arleigh Buurke), ki je v Črno morje priplul 1. novembra 2021. Na Zahodu pojav ruskih vojaških ladij v Sredozemlju ne povzroča več tako burne reakcije kot je pred 5-6 leti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki