Indija bo naročila ruske avtomatske puške AK-203

by Urednik

V INDIJI BODO LICENČNO IZDELOVALI PUŠKE KALAŠNIKOV AK-203

Indijska vojska bo čez mesec dni podpisala memorandum o soglasju za naročilo ruskih avtomatskih pušk AK-203, ki jih bo izdelalo v ta namen ustanovljeno lokalno skupno indijsko-rusko podjetje, je povedal obrambni vir. Tako bodo jurišne puške indijske vojske INSAS nadomestili z jurišnimi puškami AK-203.

Jurišne puške AK-203 bo izdelovalo skupno indijsko-rusko zasebno podjetje  Indo-Russian Rifles Private Limited (IRRPL) v Korwi v indijski zvezni državi Uttar Pradesh. Na indijski strani so partnerji novega podjetja Ordnance Factories (OFB), na ruski pa Rosoboron Exports in Kalašnikov.

Novembra 2019 je bilo objavljeno, da bo rusko-indijsko skupno podjetje izdelalo 670.000 jurišnih pušk Kalašnikov AK-203 za oborožene sile Indije. AK-203 je produkt razvoja jurišnih pušk serije AK-100, ki jih je zasnovalo in izdelalo rusko podjetje Kalašnikov, večina izboljšav je bila osredotočena na ergonomijo.

Jurišna puška AK-203 ima zložljivo nastavljivo kopito, ergonomski pištolski ročaj in regulator ognja z dodatnim jezičkom za sprožilni prst. Pokrov sprejemnika je pritrjen na zadnji blok vida in se pritrdi s posebnim zadrževalnikom. Picatinnyjeve pritrditvene letve so nameščene na zgornjem in spodnjem delu kopiščka. Jurišno puško AK-203 trenutno uporabljajo ruske posebne sile.

Pred kratkim je indijska vojska začela dobavo prve serije  skupaj 10.000 jurišnih pušk SIG-716. Indijska vojska želi zamenjati domače puške INSAS (indijski nacionalni sistem za malo orožje) v uporabi s sodobno puško. Ministrstvo je naročilo odobrilo januarja 2018 s pospešenim  javnim naročilom. Od skupaj 72.400 pušk SIG-716 je 66.400 namenjenih kopenski vojski, 2.000 mornarici in 4.000 letalskim silam.

Pripravil: B. Knific, foto: Koncern Kalašnikov

 

Povezani članki