Indija kupuje stare malezijske lovce MiG-29

by Urednik

STARI IN POCENI MALEZIJSKI LOVCI ZA POVEČANJE INDIJSKE LOVSKE FLOTE

Indijska vlada je določila moštvo strokovnjakov za pregled malezijskih lovcev MiG-29 (Malezija jih je nadomestila z drugimi), da bi jih ocenili in presodili, če bi jih lahko obnovili in nadgradili ter vključili v lastno floto bojnih letal. Kot menijo, bi nadgradnja ne stala veliko, sploh v luči dejstva, da Indijskim letalskim silam primanjkuje približno 100 lovcev.

Malezijska vlada se je odločila za zamenjavo lovcev MiG-29, ki so že stari več kot 20 let. O nakupu novih v Maleziji naj bi že v kratkem odločal poseben odbor. Indijski premier in njegov malezijski kolega sta prav pred nedavnim v razgovorih poudarila potrebo po tesnejšem sodelovanju med državama na obrambnem področju. Kot je medijem izjavil malezijski ministrski predsednik Najib Razak med šestdnevnim obiskom v Indiji, obstaja možnost, da Indija v Maleziji kupi lovce MiG-29 in jih obnovi.

Malezija je kupila 16 lovcev MiG-29 v Rusiji leta 1995, z njimi pa so naleteli relativno malo ur in tako je šestim lovcem, ki so zdaj operativni v Kraljevih malezijskih letalskih silah, ostalo še veliko ur naleta. Indijcem jih niti ne bo potrebno bistveno obnavljati, da bi bili operativni še dvajset let, sama nadgradnja pa ne bi dosti stala.

Sicer sta Indija in Malezija vrsto let v prijateljskih odnosih, indijski piloti pa so sodelovali v šolanju in trenaži malezijskih pilotov lovcev MiG-29. Povrhu vsega pa indijskii tehniki ta letala dodobra obvladujejo. V Indiji je v teku proces nadgradnje 67 letal MiG-29 in je zaključen skoraj 90 odstotno. Tako bodo tem letalom samo še dodali malezijske MiG-29.

Indiji primanjkuje lovcev za morebitno soočanje z dvema nasprotnikoma (na dveh frontah): Kitajsko in Pakistanom. Po podpisu pogodbe s Francozi o nabavi 36 francoskih lovcev Dassault Aviation rafale pričakujejo, da bodo dobave stekle, vendar šele v letu 2019 – zaključene pa bodo v letu 2022, domačega lovca tejas – 123 letal – pa bodo uvajali šele v letu 2024. Sedanja flota indijskih bojnih letal šteje 34 eskadrilj s po 18 do 20 letali, razširiti pa jo nameravajo na kar 42 eskadrilj – skladno z indijsko vojaško doktrino o možnem spopadu na dveh frontah hkrati.

Pripravil: B. Knific , foto: YouTube

Povezani članki