Indija načrtuje poslati vesoljsko plovilo na Sonce

by Urednik

PO RAZISKOVANJU MARSA SLEDI MISIJA NA SONCE

Indijska organizacija za raziskovanje vesolja je napovedala, da bo med letoma 2017 in 2020 na planet Sonce poslala raziskovalno vesoljsko plovilo, poročajo indijski mediji.

“Pripravljamo različno opremo za polet, ki upamo, da se bo zgodil med letoma 2017 in 2020,” je dejal K. Radhakrishnan, vodja ISRO (Indian Space Research Organisation). Vesoljsko plovilo aditya (sonce), ki ga bo Indija poslala na planet Sonce, naj bi tehtalo približno 180 kilogram, strošek razvoja in raziskovanja pa ocenjujejo na 20 milijonov dolarjev.

V novembru 2013 je Indija že poslala svojo prvo vesoljsko sondo mangalyaan na Mars, ki je uspešno na poti. Po besedah Radhakrishnana je sonda napravila že več kot  tretjino razdalje do planeta Mars. Glavni cilj te vesoljske misije je preizkus tehnologije, potrebne za “oblikovanje, načrtovanje, upravljanje in izvajanje medplanetarnih misij,” so sporočili pri ISRO. Skupni stroški indijske misije na Mars je približno 70 milijonov dolarjev, sonda pa naj bi po načrtih dosegla marsovo orbito v septembru 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Yahoo news

Mars, Zemlja in sonda mangalyaan

Povezani članki