Indija od Rusije zahteva preizkusno letenje z lovcem T-50

by Urednik

INDIJA NAČRTUJE NAKUP BOJNIH LETAL 5. GENERACIJE

Indijske letalske sile so od Rusije zahtevale, da ji omogoči poskusno letenje z lovcem pete generacije PAK FA – Suhoj T-50. V indijskem vojaškem letalstvu bi namreč želeli, še pred obiskom indijskega ministrskega predsednika Nerandra Modija v Moskvi, da ruska stran omogoči indijskim piloto preizkus lovca pete generacije v zraku, poročajo indijski mediji.

Indija proučuje možnost nakupa 60 do 65 bojnih letal PAK-FA neposredno v Rusiji, poleg seveda še drugih možnosti za sodelovanje – od skupne proizvodnje in razvoja do nakupa. Da pa bi lahko sprejeli končno odločitev, navajajo Indijci, bi se želeli s tem letalo spoznati podrobneje,tudi s tehničnimi in drugimi zmogljivostmi v zraku, kot navaja vir iz Ministrstva za obrambo Indije.

Vir je dodal tudi, da Indija nesporno potrebuje bojno letalo 5. generacije, ki bo po svoji zasnovi kombinacija slabe opaznosti (stealth), dobrih manevrskih zmogljivosti in hitrosti, kakor tudi, da je poleg T-50 v zaključni razvojni fazi tudi ameriški F-35. Res pa je indijska stran kar nekajkrat ignorirala napovedi o možni ameriški dobavi teh letal Indiji.

Rusija in Indija sta leta 2007 podpisali meddržavni sporazum o skupnem razvoju in proizvodnji T-50 PAK-FA (Perspektivnij Aviacionnij Kompleks Frontovoj Aviacii), vendar je Indija pred termi leti upočasnila realizacijo tega projekta.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki