Indija pod “nujno” kupuje 70.000 jurišnih pušk Kalašnikov AK-203

by Urednik

TEŽAVE Z LICENČNO PROIZVODNJO PUŠK KALAŠNIKOV AK-203 V INDIJI

Indija je z Rusijo nedavno sklenila posel za “takojšnjo” nabavo 70.000 novih jurišnih pušk Kalašnikov AK-203 v kalibru 7,62 × 39 mm, so indijskim medijem zaupali viri iz indijske obrambne industrije.

V Indiji bodo z novimi ruskimi puškami Kalašnikov AK-203 nadomestile stare INSAS (indijski sistem malega orožja) kalibra 5,56 × 45 mm, ki jih trenutno uporabljajo Indijska vojska, mornarica in letalstvo. Orožje naj bi v Indijo prispelo že novembra.

Indijske oborožene sile zdaj kot primarno pehotno orožje uporabljajo jurišno puško INSAS (Indian Small Arms System) 5,56 mm. Vendar pa vojaki v državi, zlasti tisti, ki so razporejeni v gorskih in hribovitih območjih, potrebujejo robustno, zanesljivo in za rokovanje preprosto strelno orožje, enostavno za vzdrževanje, prav tako pa potrebujejo tudi strelivo močnejšega kalibra.

Zdi se, da je ta nakup nujna odločitev in posledica težav z indijsko proizvodnjo. V začetku leta sta se Indija in Rusija intenzivno pogovarjali o licenčni proizvodnji jurišnih pušk AK-203 v skupnem indijsko-ruskem podjetju IRRPL v Korwi v Indiji, kjer naj bi izdelali približno 700.000 pušk. Kot kaže je namreč prišlo do zamika proizvodnje, verjetno tudi za epidemije koronavirusa.

Pripravil: A. Knific, foto: VPK

 

Povezani članki