Indijci namenili 1,1 milijarde dolarjev za izraelsko-ruski AWACS letali Il-76

by Urednik

INDIJSKE LETALSKE SILE S PETIMI LETALI ZA ZGODNJE OPOZARJANJE IN NADZOR IL-76 PHALCON

Indijski vladni odbor za varnost (CCS), najvišje izvršno telo v državi glede obrambnih zadev, je potrdil nabavo dodatnih dveh letal za zgodnje opozarjanje in nadzor (AWACS) Il-76 phalcon od Izraelske letalske industrije (IAI) v vrednosti 1,1 milijarde dolarjev.

Oprema za zgodnje letalsko opozarjanje in nadzor bo vgrajena na letali Il-76 (Beriev A-50) na osnovi tripartitne pogodbe med Izraelom in Rusijo po kateri je Indija kupila tri takšna letala za enako vsoto (od Rusije in Izraela) v letih 2009 in 2010.

Letalom Il-76 phalcon AWACS so namenili precej pomembno vlogo v zasnovi mrežno-centričnega vojskovanja Indijskih letalskih sil (IAF). Indijski AWACS-i (v svoji floti že imajo tri letala) odkrivajo nasprotnikova letala, brezpilotnike in manevrirne rakete na oddaljenostih do 400 km. Ob radarju ELM-2075 za zgodnje odkrivanje, nameščenem v statični kupoli, so ta indijska izvidniška letala opremili še z zmogljivostmi za elektronsko (ELINT) in komunikacijsko izvidovanje (COMINT), ki prestrezajo nasprotnikove signale, opazujejo razmeščanje enot in opozarjajo na grožnje.

Indijski vladni odbor za varnost je potrdil tudi predlog za dobavo četrte serije nadzvočnih (3 Mache) manevrirnih raket zrak-zemlja brahmos (na osnovi ruskih manevrirnih raket P-800 oniks) in dveh raketnih lanserjev pinaka (domačih večcevnih raketometov dosega do 65 km) za indijske kopenske sile.

Pripravil: B. Knific, foto: JetPhotos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki