Indijska letalska akrobatska skupina dobiva letala hawk

by Urednik

AKROBATSKA SKUPINA SURYA KIRAN DOBIVA BRITANSKE HAWKE

Indijska vojaška akrobatska letalska skupina Surya Kiran bo dobila 20 novih letal hawk AJT v barvah skupine (rdeče-bela) in opremljena z vsemi napravami za puščanje dimni sledi. Naročilo je vredno skupaj več kot pol milijarde dolarjev.

Indijska vojaška akrobatska letalska skupina Surya Kiran je začela z nastopi leta 1996, nato pa so jih v letu 2011 prizemljili zaradi pomanjkanja trenažnih letal. V tem obdobju so nastopali z devetimi letali HJT-16 kiran (video spodaj). V letošnjem letu so indijsko vojaško akrobatsko skupino Srya Kiran ponovno oživeli, leteti pa so začeli s trenažnimi letali hawk, vendar so si jih “sposodili” od operativne šolsko-vadbene enote Indijskih letalskih sil (IAF).

Glavni dobavitelj naprednih šolskih reakcijskih letal hawk za potrebe Indijskih letalskih sil je britanski BAE Systems, ki je IAF in letalstvu Indijske vojaške mornarice doslej dobavil že več kot 100 letal hawk AJT, prva dobava je štela skupaj 66 hawkov, druga pa 57, Britanci pa so jih dobavili v obdobju 2004 – 2010. Od 123 hawkov so jih Britanci dobavili 24 neposredno, ostale pa so sestavili v obratih HAL v Bengaluruju.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki