Indonezija bo prvi tuji kupec ruskih lovcev Suhoj Su-35

by Urednik

INDONEZIJA SE JE ODLOČILA, DA STARE LOVCE F-5 ZAMENJA Z RUSKIMI SUHOJI SU-35

Indonezijske letalske sile bodo stare lovce F-5 tiger, nadomestile z novimi ruskimi superkrmarljivimi lovci Suhoj Su-35. Obrambni minister Ryamizard Ryacudu je v začetku septembra 2015 sporočil, da se je Indonezijska vojska odločila za nakup eskadrilje lovcev Su-35 (najnovejša različica iz družine Su-27).

ZDA so Indoneziji sicer ponuja lovce F-16 in F/A-18, vendar so se odločili za ruskega večnamenskega lovca 4.++ generacije. Indonezija bo (če bo pogodba res podpisana) tako postala prvi tuji kupec ruskih bojnih letal Suhoj Su-35, za katere se zanimata tudi Kitajska in Indija.

Ryacudu je dejal, da so se za ruska letala odločili tudi zato, ker so indonezijski vojaški piloti vajeni letenja z lovci Suhoj. Indonezija namerava kupiti eno eskadriljo (8-12) lovcev Su-35, vendar ob tem dodajajo, da bo število naročenih letal odvisno od finančne sposobnosti države.

Indonezijski obrambni minister Ryacudu je ob novici o odločitvi za nakup ruskih letal poudaril, da imajo v svoji floti tako ruska kot ameriška vojaška letala in da se Indonezija ni postavila na nobeno stran.

Indonezijske letalske sile imajo v svoji floti 12 lovcev F-5E/F, vendar naj bi letela le še dva. V svoji floti pa imajo tudi še 5 ruskih lovcev Su-27SK/SKM in 11 lovcev Su-30MK/MK2, ob tem pa še 12 ameriških lovcev F-16A/B block 15 in 24 F-16C/D block 52, še 8 pa jih pričakujejo.

Pripravil: A. Knific, foto: Sputnik

VIDEO: Nastop lovca F-35 na salonu MAKS 2015

Povezani članki