IRAK: ZDA bodo oboroževale tudi sunitske plemenske borce

by Urednik

V IRAKU SE SUNITI IN ŠIITI ZDRUŽUJEJO V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Iraška vojska je v nedeljo 23. novembra 2014 začela ofenzivo na položaje sunitske militantne skupine Islamska država (ISIS) v okolici iraškega mesta Ramadi, pri tem pa jim pomagajo tudi sunitske plemenske militantne skupine (ki se niso poistovetile z ISIS), ki jih ZDA v prihodnjih tednih nameravajo oskrbeti z orožjem. Iraška vojska in Peshmerga pa sta tega dne uspeli ponovno zavzeti mesti Saadiya in Jalula v vzhodni iraški provinci Diyala, ki jih je iSIS zavzel v avgustu 2014.

Iraški premier Haider al-Abadi je odredil nadaljevanje zračne podpore in tudi orožje tako za pripadnike Iraške vojske, kot tudi lokalne sunitske militantne skupine, ki se borijo proti Islamski državi  v provinci Anbar s prestolnico Ramadi.

Pripadniki iraških varnostnih sil in lokalne šiitske militantne skupine intenzivno sodelujejo pri zagotavljanju obrambe pred ISIS-om. Sedaj pa sta se ZDA in Iraška vlada odločili v boju podpreti tudi sunitska plemena, ki nasprotujejo Islamski državi v Iraku in Siriji, predlagajo pa tudi ustanovitev nacionalnega programa straže, ki bo vključeval tako oboroževanje, kot tudi plačevanje zvestim sunitskim plemenom.

Pentagon namerava iraškim sunitskim plemenom za boj z ISIS-om dobaviti široko paleto orožja, vključno s 5000 kosi jurišne puške AK-47 kalašnikov, 50-imi prenosnimi protioklepnimi raketnimi sistemi, 12.000 granatami in 50-imi minometi kalibra 82 mm. Verjetno se bodo odločili za oborožitvene sisteme sovjetskega oz. ruskega izvora (vsaj zasnovanega na SV Evrope), saj so Iračani vešči rokovanja z njim. Za oskrbo z orožjem, ki je opisana v dokumentu in bo v kratkem poslan na odobritev v ameriški kongresu,naj bi porabili 18,5 milijona dolarjev za sunitske plemenske skupine, kar je le del 1,6 milijarde dolarjev vredne ameriške pomoči v obliki oboroževanja in usposabljanja Iraške vojske in Peshmerge (kurdske vojske).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, US Army

Povezani članki