Iraška vojska le v Mosulu izgubila več kot 2.300 oklepnikov humvee

by Urednik

IRAŠKI PREMIER AL-ABADI RAZKRIL IZGUBE V SPOPADIH Z ISLAMSKO DRŽAVO

Potem ko je Pentagon sredi maja 2015 kritiziral delovanje Iraške vojske in njene izgube, ko naj bi prepustili ISIS-u na stotine tankov, topov in lahkih terenskih oklepnih vozil humvee (HMMWV) ob umiku iz mesta Ramadi, je iraški premier Haider al-Abadi pojasnil, da so v boju z Islamsko državo (ISIS) le v Mosulu izgubili več kot 2.300 vojaških terenskih oklepnih vozil humvee.

Več kot 2.000 humvijev, ki jih je Iraška vojska dobila kot del več sto milijonov dolarjev vredne vojaške pomoči ZDA v zadnjih letih, naj bi po poročanju nekaterih analitikov zasegli pripadniki militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS) ter jih tudi uporabljajo v spopadih.

Al-Abadi je s tem tudi odgovoril na nedavno kritiko ameriškega obrambnega sekretarja Asha Carterja, da Irak nima volje za boj proti Islamski državi. Carter je dejal, da se je Iraška vojska v spopadih, kjer sovražnik ni bil številčno močnejši, umaknila iz bojišča.

Premier Al-Abadi jena očitke odgovoril, da preprosto nimajo orožja, potrebnega za spopad s pripadniki Islamske države, še posebej po tem, ko je skupina zavzela Mosul in je Iraška vojska izgubila številna vojaška oklepna vozila in tanke.  Ob tem pa ni pojasnil, ali so bili oborožitveni sistemi uničeni ali jih sedaj uporablja militantna skupina ISIS.

“Mi ne more nadomestiti hummvijev, ki smo jih izgubili v bojih,”je dejal al-Abadi na iraški državni televiziji v soboto 30. Maja 2015. “Izgubili smo 2300 vozil HMMWV samo v Mosulu. Poleg tega še vedno izgubljamo vozila HMMWV zaradi nadaljevanja spopadov.” Ob tem so iraški vojaški analitiki namignili, da se ZDA ne odzivajo dovolj hitro na prošnje Bagdada po novi vojaški pomoči.

ZDA so Iraški vojski v zadnjem desetletju prodale in podarile več kot 10.000 lahkih terenskih oklepnikov humvee (HMMWV), poleg tega pa tudi še tanke M1A1 abrams (skupaj 146), neznano število protiminsko zaščitenih oklepnih vozil (MRAP) različnih tipov, topove M198 (skupaj 128), samovoznih havbic M109 (skupaj 49),gosenična bojna vozila M113A2 (skupaj več kot 1000),…

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki