Italijanska vojska zamenjuje stare helikopterje z novimi AW169

by Urednik

ITALIJA ODDALA NOVO NAROČILO ZA HELIKOPTERJE AW169

Italijanska vojska je s podjetjem Leonardo sklenila pogodbo o nakupu 15 helikopterjev AW169, kar je že drugo italijansko – državno naročilo tega helikopterja.

 Italijanska policijska agencija Guardia di Finanza je namreč leta 2018 naročila skupaj 22 primerkov helikopterja AW169. Naročilo, ki ga je razkrilo italijansko obrambno ministrstvo, utrjuje prejšnjo januarsko napoved, da naj bi splošnonamenske helikopterje AW169 kupili za zamenjavo vojaških helikopterjev  Agusta-Bell AB 205, AB 212 in AB 412 LUH ter z njimi dopolnili  obstoječo floto helikopterjev Boeing CH-47F chinook, NHIndustries NH90 in AgustaWestland A129.

V skladu z dokumentom o javnih naročilih vključuje pogodba z Leonardom, ki je vredna 301 milijonov dolarjev, dobavo dveh helikopterjev v konfiguraciji “komercialnega osnovnega trenažnega helikopterja” in odobritev za začetek razvoja 15 novih ”naprednih večnamenskih” različic helikopterjev za Italijansko vojsko. Helikopter AW169 je pred nedavnim začela uporabljati tudi slovenska Policija (po nekajmesečnih zapletih zaradi napake reduktorja glavnega rotorja).

Pripravil: B. Knific, foto: Leonardo

 

Povezani članki