Izrael “grozi”, da bo uničil zračno obrambo Sirije

by Urednik

SE LAHKO IZRAEL VKLJUČI V SIRSKO DRŽAVLJANSKO VOJNO?

V zadnjem tednu dni so bojna letala Izraelskih letalskih sil večkrat “posredovala” v Siriji in sicer z napadi na domnevne cilje Hezbolaha, ki naj bi s tovornjaki prevažal orožje čez Golansko planoto na jugu Sirije. Sirski vojski je med drugim uspelo sestreliti tudi izraelsko izvidniško brezpilotno letalo, Izraelci pa so uničili sirski protiletalski izstrelek.

V enem od napadov naj bi izraelska brezpilotna letala napadla tovornjak na poti preko Golanske planote proti Damasku – pri tem naj bi umrl moški, ki naj bi imel tesne vojaške vezi z Asadovim režimom. V drugem napadu so izraelska letala napadla konvoj tovornjakov z orožjem (domnevno pošiljke naprednih oborožitvenih sistemom za iransko podprte skrajneže Hezbolaha v Libanonu). Pri tem je na vdor izraelskih letalnikov v sirski zračni prostor odgovorila tudi zračna obramba Sirske vojske, zveste sirskemu predsedniku Bašarju al-Asadu, ki je na izraelski letalnik izstrelila vsaj en izstrelek iz zračno-obrambnega raketnega sistema S-200 (NATO: SA-5 gammon).

Izraelska vojska se je že “pohvalila”, da so prestregli in uničili sirski izstrelek protiletalskega sistema S-200, pri tem pa prvič v boju uporabili protibalistični raketni ščit arrow (razvili so ga skupaj z ZDA). Resda so z njim uničili le protiletalski izstrelek sovjetskega sistema S-200, ki izvira iz 1960-ih let, vendar se je sistem arrow pri tem izkazal.

Izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman je zaradi zadnjih incidentov že opozoril Sirijo, kaj se bo zgodilo, če sirska raketa zopet poleti proti izraelskemu letalniku: “Naslednjič, ko bodo Sirci uporabili svoje sisteme zračne obrambe proti našim letalom, bomo uničili vse, ne da bi dvakrat razmišljali.”

Sirski in libanonski mediji so v teh dneh objavili še fotografijo (desno) sestreljenega izvidniškega mini brezpilotnega letalnika Elbit skylark, ki je strmoglavil v sirski provinci Quneitra v bližini sirsko-izraelske meje.

Po navedbah Sirske vojske so mini brezpilotno letalo Izraelskih obrambnih sil sestrelili na sirskem območju Golanske planote. Fotografije sestreljenega letalnika skylark je na socialnih omrežjih objavila tudi libanonska militantna skupina Hezbolah. V januarju se je zgodil podoben incident, ko je Izraelska vojska izgubila eno brezpilotno letalo skylark, ki je strmoglavilo na ozemlje Libanona.

Številni vojaški in politični analitiki v novem sporu med Izraelom ter Sirijo vidijo veliko možnost za neposredno vključitev Izraela v sirski konflikt. Prav izraelska vojaška posredovanja v minulem tednu (in odziv Sirske vojske) so močno povečala možnosti za to – po šestih letih sirske državljanske vojne.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki