Izrael vpoklical dodatnih 16.000 vojakov, v IDF tudi 1000 Američanov

by Urednik

V IZRAELSKO VOJSKO SE ZGRINJAJO JUDJE IZ CELEGA SVETA

Izraelska vojska (IDF) je ukazala mobilizacijo dodatnih 16.000 rezervistov zaradi operacije “Protective Edge” v Gazi, s čimer se je skupno število rezervistov vpoklicanih od 8. Julija 2014 povzpelo na 86.000, je sporočil tiskovni predstavnik IDF.

V Izraelski vojski pa služi tudi več kot 1000 Američanov, saj Izraelska ustava pravi, da se lahko v tujini rojeni Judje vrnejo in služijo v Izraelski vojski, je pred dnevi sporočil izraelski polkovnik West. Judje iz vsega sveta, tudi iz Avstralije, nove Zelandije, Francije, gredo služit vojsko v Izrael z namenom, da zaščitijo vrednote kraja od koder izhajajo in tudi vrednote države Izrael.

Pred 1967 so Američani tvegali izgubo ameriškega državljanstva, če so se odločili, da se pridružijo tujo vojsko, od tedaj pa so državljanstvo razglasili za ustavno pravico, ki ne more biti odvzeto. Še vedno pa je nezakonito rekrutiranje ameriških državljanov tuje vojske.

V spopadih v Gazi, Izrael je operacijo operacije “Protective Edge” (zaščita meje) začel 8. julija, 17. julija pa še kopensko ofenzivo, je do sedaj umrlo že več kot 1300 Palestincev (večinoma civilistov) in vsaj 42 izraelskih vojakov.

Kljub dogovoru o ustavitvi ognja pa je Izraelska vojska še naprej dejavna pri iskanju podzemnih rovov ne meji med Gazo in Izraelom…

Pripravil: A. Knific, foto: IDF

Povezani članki