Izraelska letala napadla položaje sirskih raket dolgega dosega

by Urednik

“IZRAELSKA VOJSKA UNIČUJE SIRSKE RAKETNE SISTEME SCUD”

Izraelska vojska je minuli teden (20. – 26. 4. 2015) z vojaškimi letali ponovno napadla cilje v Siriji. Cilj izraelskih napadov v predmestju Damaska ​​so bili raketni sistemi zemlja-zemlja dolgega dosega, najverjetneje scud B/C/D, ki jih ima v oborožitvi Sirska vojska, glede na poročila v arabskih medijih.

Izraelska vojska naj bi že v sredo 22. aprila 2015 napadla konvoj orožja, domnevno namenjenega za militantno skupino Hezbolah na območju Golanske planoti. Al Jazeera pa je v soboto 25. aprila 2015 zjutraj poročala, da so izraelska vojaška letala ponoči bombardirala položaje, ki pripadajo Sirski vojski in Hezbolahu v regiji al-Qalamoun blizu meje med Sirijo ter Libanonom. V obeh napadih naj bi bilo več ljudi ubitih.

V noči iz petka na soboto so Izraelci napadli 155. in 65. brigado Sirske vojske, ki sta specializirani za strateško orožje – rakete dolgega dosega (tudi scud B/C/D). Viri so katarski televiziji povedali, da je bilo slišati več eksplozij v sirskih mestih Al-Qutayfah, Yabroud in Qarah na obrobju Damaska.

Novico o “spopadih” so v nedeljo 26. aprila 2015 presenetljivo objavili tudi ponavadi zadržani predstavniki Izraelske vojske, ki pa so razkrili svojo plat zgodbe. Dejali so, da so na svoji meji s Sirijo z bojnimi letali napadli upornike, ki so prevažali bombo na izraelskem ozemlju Golanske planote. Izraelski vojaki so opazili in napadli “skupino oboroženih teroristov”, ki je prestopila mejo z eksplozivom, ki naj bi bil namenjen za ubijanje izraelskih vojakov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na Twitterju pohvalil vojake, ki sodelujejo v napadih (spopadih) in ob tem dodal: “Vsak poskus škodovati našim vojakom in civilistom bo prinesel odločen odziv kot je bila ta vojaška intervencija za preprečitev terorističnega napada.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki