Izraelska letala ponovno napadla skladišča orožja v Siriji

by Urednik

IZRAEL NAJ BI ŽELEL PREPREČITI DOBAVO SISTEMOV S-300 V LIBANON

Izraelske letalske sile so v nedeljo 7. decembra 2014 izvedle več letalskih napadov na območju Mednarodnega letališča Damask in letalske vojaške baze Dimas v Siriji, kjer naj bi Sirija skladiščila tudi orožje, je sporočil Generalštab Sirske vojske. Sirske oblasti so se na napad že odzvale in zaprosile Združene narode, da uvedejo sankcije proti Izraelu, ki ga obtožujejo bombardiranje ciljev v okolici Damaska v nedeljo popoldne.

“Izraelske letalske sile so izvedli zračni napadi na skladišče orožja, kar je povzročilo ogromne eksplozije ob Mednarodnem letališču Damask,” je dejal vir v telefonskem pogovoru za rusko agencijo Sputnik. Dodal je še, da so eksplozije slišali v bližini letališča v Damasku in predmestju Al-Dimas.

Sirija se je ogorčeno pritožila pri Združenih narodih zaradi letalskih napadov s strani Izraelske vojske na cilje v bližini prestolnice Damask. Sirsko zunanje ministrstvo je ob tem izdalo izjavo, ki pravi, da “zahtevajo sankcije za odvračanje Izraela.” Izrael, tako kot po navadi, ni niti potrdil in niti zanikal poročil o napadih.

Po mnenju vojaških analitikov, naj bi Izrael napadel skladišča v katerih so hranili raketne sisteme zračne obrambe S-300, ki jih je Rusija prodala Libanonu. Pošiljke s sistemi S-300 naj bi že bile pripravljene za prevoz do libanonskih vojaških baz, Izraelci pa se bojijo, da bi prišle v roke Hezbolahu.

Pripravil: A. Knific, foto: IAF

SORODNE NOVICE:

Sirija želi ruske sisteme S-300 zaradi morebitnega napada ZDA

Sirija je prosila Rusijo, da pospeši dobavo protiletalskih raketnih sistemov S-300 (NATO: SA-10 Grumble), saj so oblasti v skrbeh, da bi jih napadla ameriška letala.

Izraelski lovci bombardirali pošiljko orožja na poti do Hezbolaha

V ponedeljek zvečer so izraelska letala izvedla dva napada na konvoje orožja za Hezbolah v libanonski dolini Bekaa na sirsko-libanonski meji.

Iran je Hezbolahu dobavil rakete fateh-110 z dosegom do 350 km

Iran je gibanju Hezbolah dobavil nove enostopenjske izstrelke zemlja-zemlja fateh-110, s katerimi lahko napadejo tudi izraelski jedrski raziskovalni center Dimona v puščavi Negev.

Povezani članki