Izraelske letalske sile nimajo denarja za trenažne polete

by Urednik

IZRAEL JE SOCIALNIM UKREPOM DAL PREDNOST PRED VOJSKO

Poveljstvo Izraelske vojske je sporočilo, da bodo od nedelje dalje prenehali izvajati trenažne polete z bojnimi letali zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Vendar pa bodo letala Izraelskih letalskih sil še vedno v pripravljenosti za izvajanje bojnih misij in prestrezanje.

Odločitev sta sprejela izraelski obrambni minister Moshe Ya’alon in načelnik generalštaba Izraelske vojske Benny Gantz, ki sta za medije poudarila, da so v ta korak prisiljeni zaradi znižanja financiranja. Po poročanju izraelskih medijev, je izraelsko obrambno ministrstvo v sredini maja poskušalo prepričati finančno ministrstvo, da jim nameni dodatnih 220 milijonov dolarjev za ohranitev izobraževanja in usposabljanja vojaških pilotov.

Vendar pa je izraelski finančni minister Yair Lapid ponovno opozoril na potrebo po zmanjšanju obrambnega proračuna na račun povečanja socialnih izdatkov. Kljub zmanjšanju proračunskih sredstev Izraelskih letalskih sil, pa naj bi te še naprej v letalski šoli usposabljale nove pilote.

Ob spremljanju dogajanja v Izraelu v zadnjih desetletjih in vedno bolj vročih razmer na Bližnjem vzhodu pa je ta poteza a Izrael za nekaj nepredstavljivega. Tako je tudi vodja Izraelskega inštituta za letalske strateške študije Asaf Agmon novico komentiral z besedami, da “se ne spomni, da bi pred Izraelske letalske sile kdaj morale prekiniti trenažne polete. Ustavitev usposabljanja je nevarna poteza, ki ogroža varnost pilotov in poslabša stanje ter zmogljivosti letal.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Izraelske letalske sile

Povezani članki