Izraelske protioklepne rakete za poljske helikopterje Mi-24

by Urednik

POLJSKI BOJNI HELIKOPTERJI KMALU Z NOVIMI PROTIOKLEPNIMI RAKETAMI SPIKE?

Izraelski proizvajalec Rafael ponuja Poljski protioklepne rakete spike ER2 (s podaljšanim dosegom) za oborožitev njenih bojnih helikopterjev (sovjetskega izvora) Mil Mi-24 hind.

Kot so razkrili na obrambnem sejmu MSPO v poljskih Kielcah, ima nova verzija Rafaelove protioklepne rakete spike ER2 doseg do 10 km, če je lansirana s tal, če pa s helikopterja pa celo do 16 km. Ta zelo natančna raketa spike ER2 (v eni prejšnjih verzij je tudi v oborožitvi Slovenske vojske) tehta slabih 37 kg, ima pa zmogljivost zadevanja ciljev izven vizualnega kontakta s ciljem. Opremljena je z novo radijsko podatkovno povezavo, pa tudi z izboljšanim iskalcem cilja (IR visokoresolucijski senzor), kar naj bi bilo po trditvah izraelskega proizvajalca idealno za iskanje maskiranih ciljev ali ciljev v zadimljenem okolju.

Bojna glava rakete spike ER2 je tandemska kumulativna (HEAT) in naj bi prebila oklepe vseh današnjih tankov, možna pa je tudi namestitev fragmentacijske ali drugačne bojne glave za uničevanje ladij ali fortifikacij.

Izraelski proizvajalec želi za nove rakete spike ER2 navdušiti tudi Bundeswehr (Nemška vojska), ki naj bi z njimi opremil jurišne helikopterje tiger, podobno, kot so Španci lastne helikopterje tiger.

Poljaki že sicer uporabljajo rakete spike LR (s prenosnimi lanserji – podobno kot SV), zdaj pa Rafael ponuja še različico spike ER2 za oborožitev poljskih jurišnih helikopterjev Mi-24 hind.

Izraelsko podjetje Rafael je doslej prodalo nad 30.000 raket družine spike v več kot 30 držav, največji prodajni uspeh pa so doživeli s spike-i v vzhodni Evropi in Južni Ameriki. V kratkem pa pričakujejo nov prodajni uspeh v eni največjih uvoznic orožja – Indiji, ki naj bi kupila kar za pol milijarde dolarjev ali 4500 protioklepnih raket spike, za peto generacijo raket spike LR pa se je v začetku leta odločila tudi Avstralija.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Rafael 

Povezani članki