Izraelski napad na sirsko oporišče – strateška napaka

by Urednik

SLEDI POSLABŠANJE RUSKO-IZRAELSKIH ODNOSOV?

Izraelske letalske sile so dvema bojnima letaloma F-15 v ponedeljek, 9. aprila 2018, z raketami zrak-zemlja napadle sirsko letalsko oporišče Tiyas oz. T-4, kjer pa so nameščeni tudi ruski piloti helikopterjev Mi-8 in Ka-52  ter ostalo vojaško osebje.

Kot je za RT pojasnjeval politolog Vjačeslav Matuzov, je bil izraelski napad na sirsko letalsko oporišče T-4 v provinci Homs strateška napaka Izraela, ki jo je težko pojasniti Rusiji in je ni mogoče klasificirati drugače, kot pomoč teroristom.

“Izraelci so po mojem mnenju storili napako, ko so prevzeli vlogo ’’hudobneža’’ v korist ZDA in s tem pa postavili pod vprašaj celotne izraelsko – ruske odnose,” pojasnjuje Matuzov.

“Na letališču T-4, ki so ga napadla izraelska vojaška letala  lovca F-15, je nameščenih precej ruskih vojaških letalnikov, vključno s transportno/bojnimi helikopterji Mi-8 in jurišnimi Ka-52, tam so bili tudi ruski piloti, člani posadk in mehaniki…”

Izraelci napada niso zanikali, so pa zavrnili komentiranje dogodka, kar po Matuzovem mnenju pomeni isto kot priznanje. Matuzov je tudi predsednik Rusko-arabskega prijateljstva in Družbe za poslovno sodelovanje. Kot je še dodal, imajo Rusi ustrezna sredstva za identifikacijo storilcev, tistih torej, ki so na letališče izstrelili rakete.

Ponedeljkov napad na letališče T-4 je bil izveden iz libanonskega zračnega prostora, tudi Beirut je kasneje potrdil kršitev njihovega zračnega prostora. Po Matuzovem mnenju dejstvo, da v napadu ni bilo poškodovanih pripadnikov ruske vojske, ne olajšuje izraelskega položaja . Kot še navaja, pa ni samo izraelska država tista, ki napada sirske vladne enote. Podobne napade izvajajo Kurdi, ki jih podpirajo Američani in Izrael, ob vzhodni obali Eufrata.

Zelo težko naj bi bilo po Matuzovem mnenju špekulirati, da Izrael igra vlogo ‘’hudobneža’’ po naročilu ZDA, ki se same nočejo vključevati neposredno, zanje pa prav Izrael opravlja to umazano delo, ali to počnejo na lastno pest, ker Američani niso želeli izpolniti groženj Donalda Trumpa za maščevanje po poročilih o kemičnih napadih v Siriji.

Protivladni civilni aktivisti v Siriji, vključno s protislovno skupino za civilno obrambo Bele čelade, so pred dnevi obsodili sirske oblasti uporabe kemičnega orožja v Doumi. Ta poročila pa so bila, po mnenju Matuzova ‘’potvorjena’’, rusko zunanje ministrstvo jih je obtožilo za lažna. Moskva je ob tem opozorila, da bo vsaka vojaška akcija proti Siriji ‘’nesprejemljiva’’ in lahko vodi do ‘’resnih posledic’’.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki