Japonski lovec (stealth) pete generacije F-3 kmalu v zraku

by Urednik

JAPONCEM PRI RAZVOJU LOVCA POMAGA LOCKHEED MARTIN

Japonska načrtuje preizkusne polete svojega bojnega letala pete generacije (stealth tehnologije) F-3 (projekt ATD-X), s tem pa bo postala četrta država s tovrstnim »letečim« projektom. Prvič naj bi japonski »nevidni« poletel že v prvi četrtini prihodnjega leta (2016), z njim pa naj bi v prihodnje zamenjali sedanje lovce F-2 v floti Japonskih letalskih sil.

Razvojni program ATD-X (Advanced Technology Demonstrator-X – naprednega tehnološki demonstrator-X) naj bi bil najdražji japonski vojaški program doslej, zanj pa so načrtovali 325 milijonov dolarjev. Zamisel o projektu je nastala v času, ko se je predsednik Abe odločil za modernizacijo japonskih samoobrambnih sil, in ko so Japonci sprejeli zakon, ki  omogoča napotitev njihovih obrambnih sil tudi v tujino. Tem odločitvam sta nasprotovali predvsem Kitajska in Južna Koreja, ki  v tem vidita nevarnost obujanja t.i. japonskega ultranacionalizma.

Japonska že licenčno izdeluje lovce F-15J eagle, leta 1987 pa so izbrali ameriškega lovca F-16 za osnovo za projektiranje domačega lovca, s katerim naj bi zamenjali prav tako domače konstrukcije bojnih letal F-1 iz sedemdesetih let. S tem (cenejšim) lovcem so želeli dopolniti enote s težkimi lovci F-15, hkrati pa dati japonski letalski industriji možnost za transfer sodobnih letalskih tehnologij ter naposled izdelavo visokotehnoloških komponent in sklopov za letala.

F-2 se je izkazal kot zelo uporabno letalo, saj so z njim lahko pokrivali velike kopenske in morske površine. Zapleti v proizvodnji pa so bili zaradi različnih vzrokov – tudi odločitev in vmešavanja Washingtona – tolikšni, da je precej manjši in manj zmogljiv lovec skorajda dosegel ceno večjega F-15J.

Novi japonski lovec naj bi nastal v sodelovanju med japonskim Mitsubishijem in ameriškim Lockheed Martinom, med katerima že nekaj časa potekajo dogovarjanja in izmenjava informacij.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Japonski nevidni “lovec” ATD-X pripravljen na krstni polet

Japonsko prototipno lovsko letalo pete generacije ATD-X sin sin (Advanced Technology Demonstrator-X – napredni tehnološki demonstrator-X) naj bi bilo pripravljeno na prvi polet.

Japonski nevidni lovec ATD-X (F-3) bo prvič poletel januarja 2015

Po objavi slik prvega japonskega prototipa radarsko slabo zaznavnega (stealth) lovca ATD-X, so sporočili, da bo prvi testni polet v januarju 2015.

Povezani članki