Kanada bi Ukrajini dobavljala ubojno orožje, Rusija zaskrbljena

by Urednik

RUSIJA PROTI UKINITVI EMBARGA ZA OROŽJE ZA UKRAJINO

Kanadska vlada razmišlja o koncu embarga za oskrbo Ukrajinske vojske z ubojnim orožjem, zaradi česar so že izrazili zaskrbljenost v Moskvi, kjer se s to potezo ne strinjajo, saj bi lahko še poslabšala razmere na vzhodu Ukrajine.

Moskva nasprotuje načrtom Ottave, da dovoli prodajo ubojnega orožja Kijevu, saj bi to lahko ogrozilo mirovni proces v vzhodni Ukrajini, je dejal Andrey Krasov, prvi namestnik predsednika obrambnega odbora spodnjega doma ruskega parlamenta.

Odziv iz Rusije je prišel po novicah v časopisih, ki jim je kanadski premier Justin Trudeau po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Poroshenkom dejal, da napredujejo pri dodajanju Ukrajine na seznam držav, ki jim je dovoljeno prodajanje ubojnega orožja.

“Močno moramo obsoditi te kratkovidne izjave in storiti vse, kar je v našimoči, da se ne bi to zgodilo,” je dejal Andrey Krasov o načrtih Kanade za dobavo ubojnega orožja Ukrajinski vojski.

“Kanadsko vodstvo ne bi smelo biti zaskrbljeno zaradi (ne)oskrbe Ukrajine z ubojnim orožjem, bolj pomembno je, da Poroshenko brezpogojno in brez kakršnih koli alternativ omogoči izvajanje sporazumov iz Minska. Le ko bo Ukrajina sama izpolnjevala sporazume, se bo nasilje na ozemljih republik Donbas ustavilo in samo takrat bodo stranke sedle za pogajalsko mizo,” je poudaril Krasov.

Ukrajina je sicer že večkrat zaprosila države Evropske unije in Združene države Amerike za dobavo ubojnega ter neubojnega orožja. Rusija je (v zadnjih letih) močno kritizirala to idejo in poudarila, da bi to vodilo k stopnjevanju napetosti v Donbasu, ne pa vodilo k izvajanju minskih sporazumov in končni rešitvi krize.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je tako prejšnji mesec dejal, da se morajo vse države, zlasti tiste, ki se ukvarjajo z reševanjem ukrajinskih konfliktov, izogibati ukrepom, ki vodijo k nadaljnjemu stopnjevanju napetosti. To stališče je podprlo tudi več evropskih uradnikov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki