Kanada še bližje nakupu avstralskih lovcev F/A-18

by Urednik

ZARADI LETALSKEGA SPORA Z ZDA V NAKUP RABLJENIH LETAL

Kanada želi od Avstralije kupiti 25 rabljenih lovcev F-18A/B hornet, ameriška vlada pa je nakup že odobrila, saj so letala ameriškega porekla, kot tudi vgrajeni sistemi, poroča novinarska agencija National Post.

Predstavniki kanadskega obrambnega ministrstva so že potrdili pogajanja o morebitnem nakupu 25 rabljenih lovcev F-18A/B hornet iz flote Kraljevih avstralskih letalskih sil. Kanadčani pričakujejo, da se bodo “nova” letala pridružila preostali floti kanadskih lovcev CF-18 hornet, ki šteje še 76 letal.

Kanadska vlada je sprva napovedala nakup dodatnih 18 lovskih letal F-18A/B hornet za popolnitev flote kanadske različice tega letala (CF-18), vse dokler se ne odločijo za nakup novih letal (4.++ oz. 5. generacije). Po zadnjih informacijah pa so se odločili za nakup dodatnih 7 letal, ki jih bodo uporabljali za usposabljanje tehnikov in pridobivanje rezervnih delov.

Strošek nakupa rabljenih avstralskih bojnih letal McDonnel Douglas (Boeing) F-18A/B hornet skupaj z orožjem in opremo še ni znan, naj bi pa kanadsko obrambno ministrstvo za letala namenilo  pol milijarde (500 milijonov) dolarjev.

Kanada se je sicer v osemdesetih letih odločila za nakup skupaj 138 bojnih letal CF-18A/B (kanadske različice lovcev F-18A/B hornet) in sicer 98 v različici A ter 40 v dvosedi različici B. Prva letala so dobili leta 1982, v več kot trideset letih uporabe pa so v nesrečah izgubili kar 20 lovcev tega tipa. V zadnjem desetletju so prenehali uporabljati 41 (najstarejših) letal CF-18A/B.

Kanada se je sicer sprva zanimala za nakup novih ameriških bojnih letal – tako F-35, kot tudi Boeing F/A-18 super hornet. Kanadska vlada pa je nato prekinila pogovore z Boeingom, potem ko je komercialna enota podjetja (Boeing – potniška letala) obtožila kanadskega proizvajalca Bombardier, da po dumpinških cenah ponuja potniška letala serije C na ameriškem trgu.

O sporu med ameriškim Boeingom in kanadskim Bombardierjem, kakor tudi vplivu na nakup novih kanadskih lovskih letal smo pisali v članku ZDA odobrile (propadlo) prodajo lovcev F/A-18E/F za Kanado.

Pripravil: A. Knific, foto: FighterSweep

 

Povezani članki