ZDA odobrile (propadlo) prodajo lovcev F/A-18E/F za Kanado

by Urednik

ZDA IN KANADA SE PREPIRATA ZARADI (PRE)NIZKIH CEN KANADSKIH POTNIŠKIH LETAL

Ameriško zunanje ministrstvo je le odobrilo potencialno prodajo 18 lovcev Boeing F/A-18E/F super hornet v Kanado, vendar so tožbe med kanadsko vlado in Boeingom zaradi potniških letal verjetno že uničile dogovor.

Predlagana prodaja naj bi vključevala 10 enosedih lovcev F/A-18E in 8 dvosedih F/A-18F super hornet skupaj z vrsto različne opreme, vključno s 100 izstrelki zrak-zrak kratkega dosega Raytheon AIM-9X sidewinder block II, navaja obvestilo State Departmenta.

Kanada že lani je napovedala nakup 18 lovskih letal super hornet kot prehodno rešitev do zamenjave celotne flote lovcev CF-18 hornet – upokojiti jih nameravajo v naslednjih petih letih. Kanadske oblasti so že marca zaprosile vlado ZDA za odobritev nakupa 18 lovcev F/A-18 super hornet, vendar so le tri mesece zatem (v juniju) ustavile pogajanja, potem ko je Boeing začel protidampinški trgovinski postopek proti kanadskemu proizvajalcu potniških letal Bombardier pri Ministrstvu za trgovino ZDA.

Kot navajajo pri Boeingu, znaša podpora države Quebec Bombardierju za vsako letalo serije C 3 milijone dolarjev, ob tem pa naj bi znašala državna odpora Bombardierju za ta program kar 2,5 milijarde dolarjev. Bombardier je začel program potniških letal serije C v letu 2005, v letu 2016 so jih trgu ponudili 6, že v letu 2020 pa naj bi jih izdelovali v proizvodnem tempu nekaj deset letal letno, na  trgu potniških letal pa so konkurenčni Boeingovima modeloma 737-70 in 737 MAX 7.

Nedavno potrdilo ameriškega ministrstva za prodajo super hornetov sicer ni dokaz, da so se odnosi popravili, vendar pa je ameriška vlada nadaljevala s svojim postopkom, da se odzove s pisnim predlogom. Kot navaja Agencija za varnostno sodelovanje ZDA Kanada ni obvezana kupiti letalnika.

“Naše stališče o Boeingu se ni spremenilo, zaradi trenutnega trgovinskega izziva pa Kanada preiskuje vojaška naročila, ki se nanašajo na Boeing, in je prekinila neposredno sodelovanje z družbo”, je povedala predstavnica kanadskega ministra za državno obrambo za FlightGlobal . “V tem primeru naš angažma pri nabavi vojaških letal ni in nikoli ni bil sklenjen neposredno z Boeingom, pač bila z ameriško vlado prek ameriškega zunanjega vojaškega prodajnega programa.”

Kanadska vlada bo še naprej raziskovala možnosti za dopolnitev svoje že nekoliko zastarele (predvsem pa izrabljene) bojne flote CF-18, dokler ne bo trajna nadomestna flota popolnoma operativna, je njena povedala predstavnica.

Ena od teh možnosti bi lahko vključevala nakup rabljenih Boeing F/A-18A/B. Prejšnji teden je kanadski obrambni minister Harjit Sajjan napovedal, da je vlada obiskala Avstralijo, da bi pregledala njihove lovce F/A-18A/B, ker nameravajo Kraljeve avstralske letalske sile hornete umakniti iz operativne uporabe, potem ko se bodo leta 2018 začele dobave Lockheed Martinovih bojnih letal pete generacije  F-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki