Kdo bo prvi tuji kupec pakistanskih lovcev JF-17 thunder?

by Urednik

ZA PAKISTANSKO-KITAJSKEGA LOVCA IZRAZILA ZANIMANJE ARGENTINA IN NIGERIJA

Vse kaže da pakistanski lovec PAC  JF-17 thunder, ki so ga razvili skupaj s Kitajci (CAC FC-1 xiaolong), dobiva prvega tujega kupca. Za enomotorna bojna letal JF-17, ki je bil konceptualno razvit kot moderno letalo MiG-21, se zanimata tako Nigerija kot Argentina, ki želi posodobiti svojo letalsko floto, to pa ji zaradi nerešenih zadev (spornih Falklandskih otokov) še vedno preprečuje Velika Britanija.

 Glede na to, kako se je upočasnil razvoj lovskih letal po koncu hladne vojne, je ideja o nizkocenovnem lovcu, ki ne predstavlja velikega tehničnega izziva, lahko odlična in poceni rešitev za ponovno oživitev zračnih sil številnih držav. Pakistan že poroča, da je nekaj držav izrazilo interes za njihovo letalo (še Egipt, Venezuela,…).

Argentina nujno potrebuje modernizacijo svoje flote lovcev, ki še naprej uporabljajo ista letala (lovce mirage), kot v času Falklandske vojne. Velika Britanija pa še naprej izvaja učinkovit veto na vse morebitne argentinske nakupe lovcev iz Evrope, saj so v teh vgrajeni številni britanski sistemi. Britanski proizvajalci so prisotni pri izdelavi sestavnih delov za lovce F-35, Eurofighter typhoon, Dassault mirage, rafale in Saab gripen (izdelovali jih bodo v Braziliji), vseskozi pa opozarjajo tudi druge države (Španija, Izrael), da ne prodajo svojih letal Argentini. Tako ima slednja možnost kupiti letala le še v Rusiji in na Vzhodu – na Kitajskem in v Pakistanu. Kot poročajo analitiki, se argentinske oblasti zanimajo za nova bojna letala pri vseh treh državah.

Za pakistansko-kitajske lovce JF-17 thunder oz. FC-1 xiaolong pa je zanimanje izrazila tudi Nigerija, ki želi počasi nadomestiti lovce Chengdu F-7, ki so kitajska različica sovjetskega letala MiG-21. Nigerijske letalske sile se zanimajo za nakup kar 40 pakistanskih letal JF-40, pogovori pa naj bi že potekali.

Pakistanske letalske sile (PAF) so že pred letom začele uporabljati prvih 50 lovcev PAC  JF-17 thunder block I, ki so jih razvili skupaj s Kitajci (CAC FC-1 xiaolong), nato pa decembra 2014 v pakistanski družbi PAC (Pakistan Aeronavtical Complex) že začeli proizvodnjo različice block II, razvita pa je tudi že verzija block III.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop pakistanskega lovca JF-17 na Dubai Airshow 2013

Povezani članki