Kijev bo prejel britanske protiladijske rakete harpoon…

by Urednik

ZA ZAŠČITO ODESE PRED RUSKIMI LADJAMI

Ukrajina bo od Velike Britanije prejela protiladijske rakete harpoon (ali njim enakovredne) za zaščito Odese pred rusko floto. Odločitev je bila sprejeta po obisku britanskega premierja Borisa Johnsona v Kijevu.

O tem, da nameravajo Britanci ukrajinsko vojsko ali preostanek ukrajinske mornarice opremiti s protiladijskimi raketami (harpoon), so poročali že pred tednom dni v novici, objavljeni v Military Review. Zdaj so informacije potrjene, o tem pišejo tako ruski internetni viri kot različna ukrajinska sredstva za informiranje javnosti.

Samo eno vprašanje ostaja neodgovorjeno, kakšne rakete nameravajo Britanci dostaviti in v kakšni obliki. Stvar je v tem, da Ukrajina nima ladij za oborožitev s protiladijskimi raketami kot je harpoon ali analognih raket. Danes je v Odesi nekaj topniških čolnov, vlačilec in še nekaj vojaških plovil.

Nekateri govorijo o možni možnosti z zemeljskimi lanserji, vendar jih Velika Britanija nima, treba bi jih bilo vzeti iz razpoložljivosti držav Nata, to pa pomeni dodaten čas za usklajevanje, zamenjavo obstoječih sistemov z drugimi, ki lahko izvajajo enako funkcije itd. Tu je tudi Romunija, ki bi morala dobiti kopenske instalacije protiladijskih raket harpoon in bi jih lahko prenesla v Ukrajino, a šele po letu 2024. Najbolj realna možnost so ZDA, ki imajo kopenske instalacije za te rakete in če je London to vprašanje že rešil z Washingtonom, bodo protiladijske rakete kmalu prepeljali v Ukrajino.

Naslednja težava je radar za označevanje ciljev, brez katerega ni mogoče uporabiti protiladijskih raket.  Za uporabo protiladijskih raket so namreč potrebni pripravljeni izračuni, enako je pri radarjih, Ukrajina pa nima usposobljenega vojaškega osebja, usposabljanje bo trajalo precej časa.

Na splošno odločitev o namestitvi protiladijskih raket ne pomeni, da bodo te rakete jutri v Odesi. Najverjetneje so dobave zasnovane za prihodnost, v Londonu pa upajo, da bodo imeli čas za prenos raket in usposabljanje posadke preden ruske čete zasežejo preostala pristanišča. Sodeč po nedavnih izjavah, se Združeno kraljestvo pripravlja za vojno Ukrajincev proti Rusiji za obdobje vsaj nekaj let.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki