Kitajci naročajo nove helikopterje Mi-26TS in Ka-32A11BC

by Urednik

Kitajci naročajo nove večnamenske helikopterje Mi-26TS in Ka-32A11BC

Podjetje Ruski helikopter in kitajska družba Lectern Aviation Supplies sta podpisala pogodbo o dobavi težkega helikopterja Mi-26TS v letu 2015, uporabljali pa naj bi ga za gospodarjenje z gozdovi v kitajski province Šangdong. 

Kitajski operaterji sicer poznajo tovrstni helikopter, ki skorajda nima konkurence v svetu. Dvigne 20 ton tovora bodisi v tovorni kabini ali pa obešenega na podrtrupno kljuko.  Kitajci uporabljajo Mi-26TS za dviganje – prevoze težkih tovorov, pa tudi za evakuacijo v izrednih razmerah in gašenje gozdnih požarov. Veliko so jih uporabljali za odstranjevanje posledic katastrofalnih potresov v province Sečuan v letih 2008 in 2013. Kitajska ima danes tri operativne helikopterje Mi-26TS, dva sta v floti družbe Qingdao, tretji operater pa je Flying Dragon.

Helikopter Mi-26TS in vojaško izvedenko Mi-26 so razvili v moskovskih helikopterskih obratih Mil, serijsko pa jih proizvaja Rostvertol, obe družbi pa danes delujeta v sklopu Ruskih helikopterjev. V razvoju je najsodobnejša izvedenka Mi-27T2, opremljena s popolnoma novo elektronsko opremo in t.i. steklenim kokpitom BREO-26 s petimi večnamenskimi LCD zasloni, digitalnim avtopilotom in navigacijskim podpornim sistemom NAVSTAR/GLONASS. Ta oprema bo zagotavljala delovanje Mi-26T2 v vsakršnih vremenskih pogojih kjerkoli v svetu.

Kitajski helikopter Mi-26TS

Kitajska največji tuji kupec helikopterjev Ka-32A11BC

Ruski helikopterji pa so dobavili tudi dva večnamenska komercialna helikopterja Kamov Ka-32A11BC kitajsko-ruski Helikopterski tehnološki družbi s sedežem v Qingdau. Oba helikopterja je izdelalo podjetje Kumertau Aviation Production Enterprise (KumAPP – Кумертауское авиационное производственное предприятие), ki je v lasti Ruskih helikopterjev. Uporabljalo ju bo kitajsko podjetje Citic General Aviation.

S kitajsko-rusko Helikoptersko tehnološko družbo so leta 2011 podpisali pogodbo o dobavi 20 helikopterjev, dva so dobavili že pred časom in jo uspešno uporabljajo, še štiri Ka-32A11BC pa bodo dobavili do konca letošnjega leta.

Ti helikopterji so zaradi značilne zasnove z dvema glavnima nasproti vrtečima rotorjema posebej primerni za uporabo v gorah in pa gosto naseljenih mestih z visokimi poslopji. Ka-32A11BC je bil zasnovan za iskalno-reševalne naloge, gašenje požarov in evakuacijo ter transport ranjenih, poškodovanih ter obolelih. Zelo primeren je za dviganje in nameščenje obešenih tovorov pri konstruiranju zgradb in drugih objektov (npr. nosilnih stebrov za žičnice).

Flota Ka-32A11BC se na Kitajskem nenehno povečuje, saj naraščajo potrebe in zahteve po tovrstnih letalnikih. Prav tako ga je nabavila Kitajska državna oceanska uprava, v začetku letošnjega leta pa so njihovim  helikopterjem reševali potnike z raziskovalne ladje Akademik Šokalski, ki je ostala ukleščena v ledu Antarktičnega morja.

Ka-32A11BC ima letalna dovoljenja v državah Evropske unije, pa tudi Mehike, Čila, Južne Koreje, Kanade, Avstralije ipd. Tako danes uspešno letijo v Španiji, Portugalski, Kolumbiji, Švici, na japonskem, Kitajskem, Braziliji in Tajvanu. Do sedaj so izdelali nad 140 helikopterjev tega tipa, približno polovico pa so jih prodali na tuje.

Letalska proizvodna družba Kumertau, ki jih izdeluje, se je specializirala za helikopterje s koaksialnima rotorjema. Za Rusko vojno mornarico izdeluje še helikopterja Ka-27 in Ka-31, poleg omenjenega modela K-32 pa izdeluje še najnovejša modela Ka-226 in K-226T.

Pripravil: B. Knific, foto: Ruski helikopter

VIDEO: Zmogljivosti helikopterja Mi-26

Ruski reševalni helikopterji Ka-32 za stalno v Nišu

Rusko ministrstvo za izredne razmere bo v srbskem mestu Niš odprlo center z dvema večnamenskima helikopterjema Kamov Ka-32 za reševanje in boj proti gozdnim požarom na celotnem Balkanu.

Povezani članki