Kitajska in Ukrajina bosta obudili spečega velikana: An-225

by Urednik

UKRAJINA NAŠLA PARTNERJA ZA PROIZVODNJO TRANSPORTNIH LETAL AN-225

Kitajska in Ukrajina sta podpisali sporazum o obnovitvi proizvodnje največjega letala na svetu, strateškega transporterja Antonov An-225 mriya (NATO: cossack), poročajo mediji v obeh državah.

Sporazum o proizvodni strateških transportnih letal An-225 sta podpisali kitajska Letalska industrijska korporacija (AVIC) in ukrajinska državna korporacija Antonov. Kitajci bodo s tem dobili dostop do tehnologij in konstruktorskih specifikacij letala za lastno proizvodno.

Transportno letalo An-225 poganja šest turboventilatorskih motorjev Progress D-18T, sposoben pa je prepeljati do 253,82 ton tovora. Gre za največje doslej leteče letalo na svetu. Sprva so mu namenili vlogo nosilca sovjetskega vesoljskega – orbitalnega plovila buran. Prvič je poletel že leta 1988, že leto kasneje so ga predstavili tudi na pariškem letalskem salonu Le Bourget.

Izdelali so samo eno letalo, ki pa je pridobilo vsa letalna dovoljenja, ko pa so začeli z izdelavo drugega, je kmalu postalo jasno – sredi leta 2001, da projekta ne bodo končali. Edino letalo upravlja Antonov Airlines in z njim prevaža po svetu enormne letalske tovore.

Po poročanju Kitajska načrtuje vzlet prvega letala An-225 v letu 2019, niso pa povedali, koliko naj bi jih izdelali.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikimedia, Military forum

VIDEO: Vzlet letala Antonov An-225 leta iz Züricha leta 2013

Povezani članki