Kitajska načrtuje gradnjo 10-ih letalonosilk

by Urednik

KITAJSKA ŽELI POSTATI POMORSKA VELESILA

Kitajska načrtuje gradnjo 10 letalonosilk v naslednjih nekaj desetletjih, saj ima ambicije, da bi bila Kitajska mornarica (PLAN) močnejša od Japonske, so zapisali v kitajskem časopisu Kanwa Defense Review, katerega urednik je Andrei Chang – Pinkov, vojaški analitik iz Kanade.

Kitajska naj bi že imela končane načrte za nov domači razred letalonosilk, ki se bodo v naslednjih desetletjih pridružile obnovljeni sovjetski letalonosilki Liaoning (prej Riga, Varyag) razreda Admiral Kuznetsov, ki so jo kupili od Ukrajine in prenovili. Kitajska naj bi po nekaterih podatkih že začela z izgradnjo prve lastne letalonosilke, še pred letom 2020 pa naj bi postala operativna. Kitajska mornarica (PLAN – People’s Liberation Army Navy) namreč načrtuje, da bi do leta 2030 imela operativnih 6 letalonosilk, v naslednjih desetletjih pa kar 10 (tako kot ZDA).

Ameriški admiral Jonathan Greenert, ki je obiskal kitajsko letalonosilko Liaoning (16), je dejal, da je razlika med ameriškimi in kitajsko letalonosilko še vedno velika. Medtem ko je vsaka ameriška letalonosilka je sposobna operirati s 100 letali hkrati, pa kitajska lahko le z 10-imi. Greenert je dodal, da bo morala Kitajska mornarica opraviti še veliko dela, da bo njihova letalonosilka operativna, vendar tudi, da je Kitajska v zelo kratkem času dosegla veliko.

Kitajska vojska ima letalonosilko Liaoning klasificirano kot ladja za usposabljanje, namen pa je omogočiti mornarici in razvojnikom preizkušanje ter usposabljanje tako same ladje kot tudi palubnih letal.

Tako Liaoning kot druga kitajska letalonosilka, ki naj bi jo v strogi tajnosti že gradili, bosta imeli konvencionalni pogon, medtem ko naj bi imela tretja že jedrskega. Časopis Kanwa DF je objavil tudi podatek, da naj bi Kitajska že pridobila načrte za jedrski pogon letalonosilk iz časa Sovjetske zveze, dobili pa naj bi jih od Ukrajine.

Nova kitajska letalonosilka, ki jo gradijo, naj bi imela lahko na krovu okoli 50 palubnih lovcev Shenyang J-15, ki so jih razvili na osnovi ruskega letala Suhoj Su-33, ob tem pa še helikopterje Z-8 (razviti na osnovi francoskih Aérospatiale SA 321 super frelon). V prihodnosti naj bi letala J-15 zamenjalo okoli 25 nevidnih lovcev J-20 ali J-31.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Kitajska letalonosilka Liaoning in lovci J-15 v akciji

Povezani članki