Kitajska razvija satelit, ki bi z laserjem zaznal podmornice na globini 500 m

by Urednik

USMERITEV KITAJSKE V RAZVOJ NAPREDNE MORNARIŠKE TEHNOLOGIJE

Kitajska razvija satelit z laserskim sistemom, ki bi lahko odkril podmornice tudi do 500 metrov pod morsko gladino, z njim pa bi natančno določili položaj plovila, tridimenzionalno obliko in hitrost, poroča South China Morning Post.

Kitajska želi v naslednjem desetletju postati svetovna pomorska velesila, del tega cilja pa je tudi razvoj novega laserskega radarskega sistema za odkrivanje podmornic. Peking je zato maja 2018 ustanovil prvi Nacionalni mornariški laboratorij za znanost in tehnologijo v provinci Shandong, v naslednjih letih pa načrtujejo ustanoviti še dodatnih 20 inštitutov in univerz.

Če bo novi sistem za odkrivanje podmornic uspešno deloval, bi lahko laserski žarek iz satelita dosegel podmornico na globini 500 metrov, se odbil nazaj do satelita, kjer bi ga analizirali. Žarki, ki se uporabljajo v povezavi z mikrovalovnimi radarskimi tehnologijami, bi lahko skenirali široka območja približno 100 kilometrov ali se osredotočili na območja, ki merijo le 1 kvadratni kilometer.

Vendar pa so zahodni strokovnjaki skeptični glede novega kitajskega izuma. Menijo, da bi lahko različne ovire (oblaki, megla, motna voda, ribe,…) onemogočile precizno snemanje morskih globin in povzročile, da bi satelit poročal o “lažnih” podmornicah. Prav tako bi pri takšnih globinah lahko prišlo do močnega odklona žarkov.

Najgloblja laserska naprava, ki je doslej uspela prodreti skozi oceansko vodo in še vedno zagotavlja zanesljive rezultate, je prodrla 200 metrov globoko. Razvili so jo v Pentagonovi Agenciji za napredne raziskovalne projekte (DARPA).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki