Kitajske podmornice bodo stalno ogrožale ozemlja ZDA

by Urednik

ZDA ZASKRBLJENE ZARADI KITAJSKIH BALISTIČNIH RAKET

Kitajska bo odslej s kontinuirano prisotnostjo svojih balističnih podmornic (SSBN) razreda jin z izstrelki JL-2 v severnem Tihem oceanu zmožna kadarkoli napasti Združene države Amerike.

Kitajska mornarica bo v letošnjem letu v svoje operativne sile uvedla jedrske podmornice razreda jin (type 094), ki so oborožene z balističnimi izstrelki. Z njimi bodo izvajali stalni nadzor v severnem delu Tihega oceana, kar pomeni, da sta dve izmed zveznih držav ZDA na dosegu kitajskih raket, poroča Ameriška vojska.

Kitajska mornarica ima v svoji floti 5 (eno še čakajo) balističnih jedrskih podmornic (SSBN) razreda type 094 (NATO: jin), ki so oborožene z do 16-imi balističnimi raketami  JL-2, ki imajo doseg 8,000-12,000 km,

Podmornice razreda jin tako Kitajski omogočajo, da z balističnimi izstrelki JL-2 lahko napadejo Havaje in Aljasko, iz vzhodnoazijskih voda pa tudi zahodne države ZDA med Kanado in Mehiko.

Kitajska podmornica razreda jin izstreli balistično raketo JL-2

Po podatkih vojaških analitikov ima sedaj Kitajska operativne že 3 podmornice razreda jin, še dve pa naj bi se jim pridružile v prihodnjih mesecih. S tremi podmornicami Kitajska še ne more zagotavljati stalne prisotnosti v Tihem oceanu, medtem ko bo s petimi to lahko.

ZDA so ob tem zaskrbljene, saj Kitajska razvija in testira nove nadzvočne rakete, ki jih ameriški raketni ščit ne bi uničil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Free World Maps

Povezani članki