Koliko je ruskih vojakov na zahodnih mejah?

by Urednik

STOPNJEVANJE NAPETOSTI NA MEJI MED RUSIJO IN UKRAJINO

Western Observer navaja, da naj bi ruski predsednik je na zahodnih mejah zbral približno enako število vojakov, kot jih je leta 2003 zbral Bush mlajši za invazijo na Irak.

Omeniti velja, da so se vse pogosteje v tujem tisku, vključno s sklicevanjem na znane strokovnjake in politike, začela pojavljati gradiva, ki govorijo o neobvezni naravi vstopa Ukrajine v Nato. V sami Ukrajini tovrstne izjave obravnavajo vse bolj boleče, kar kaže, da se “država še naprej premika v izbrani evropski in evroatlantski smeri.” Na Zahodu jasno povedo, da se Ukrajina seveda lahko premakne, a v samem Natu ne čakajo komaj na to ali pa sploh ne čakajo.

Izdaja Forbesa je objavila članek Michaela Krepona, kjer pravi, da “… Ukrajini ni treba vstopiti v Nato”. Po njegovem mnenju, če želi Ukrajina na ta način zagotoviti svojo varnost, potem je vredno Kijevu posredovati idejo, da ” … morda obstajajo druge možnosti za varnost.”

Omenjeni avtor v Forbesu navaja, da je za trenutno krizo v Ukrajini več razlogov. Eden od teh razlogov je “obsodba Vladimirja Putina”, druga pa je odločitev ameriškega predsednika Georgea W. Busha, da Nato razširi daleč preko ozemelj, ki jih je zavezništvo zasedlo v času razpada Sovjetske zveze. Omenjeni avtor to širitev imenuje “prehajanje rdečih meja, ki jih danes označuje Putin, ob upoštevanju Gruzije in Ukrajine”.

Forbes še piše, da je nedanji ameriški veleposlanik v Moskvi William Burns (in danes je direktor Cie) poslal osebni telegram ameriškemu State Departmentu, v katerem je navedel, da je vključitev Gruzije in Ukrajine na seznam držav za možen sprejem v severnoatlantsko zavezništvo lahko povzroči izjemno negativne posledice, predvsem za samo zavezništvo. Avtor ugotavlja, da so danes ta Burnsova opozorila spet aktualna, odločitev Busha mlajšega glede Ukrajine in Gruzije pa imenuje “draga napaka”.

Avtor še navaja, da Vladimir Putin Natu dokazuje, da njegove” rdeče črte “niso prazne besede. Po mnenju Michaela Krepona je ” … ruski predsednik na zahodnih mejah zbral približno enako število vojakov, kot jih je George W. Bush zbral leta 2003 za invazijo na Irak” – tam je bilo zbranega okoli 170 tisoč vojaškega osebja.

Hkrati skuša avtor Ukrajini razložiti, da zaradi lastne varnosti sploh ni nujno, da vstopi v Nato in poskuša promovirati idejo, da lahko tak pristop na koncu le poslabša razmere, tako za Ukrajino kot za severnoatlantsko zavezništvo. Po Kreponovih besedah ​​je ” … Ukrajina bila in ostaja prijazna država Natu”, vendar je samo zavezništvo, ki je naraslo na 30 držav članic, “izgubilo svojo enotnost, izvirnost in usklajenost akcij.”

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki