Kolumbija se zanima za lovce Eurofighter typhoon

by Urednik

EVROPSKI LOVEC KOT ZAMENJAVA ZA IZRAELSKE KFIRJE

Airbus Defense & Space (ADS) je Kolumbijskim letalskim silam (Fuerza Aérea Colombiana – FAC) uradno ponudil bojno letalo Eurofighter typhoon, s katerimi bi ta južnoameriška država nadomestilo svojo zastarelo floto bojnih letal Izraelske letalske industrije (IAI) kfir (ta letala so v devetdesetih letih Izraelci ponujali tudi Sloveniji, preizkušali so jih tudi piloti SV).

Airbus ponuja Kolumbiji 15 eurofighterjev tranše 3, poleg tega pa je Španija Kolumbiji ponudila 17 presežnih letal typhoon tranše 1.

Iván Gonzalez, vodja kampanj a prodajo bojnih letal v skupini Airbus, je 20. izjavil, da je družba Kolumbiji ponudila 15 letal tranše 3 (12 enosedov in 3 dvosede). Kot je dejal Gonzalez, bi bil eurofighter najboljša izbira za Kolumbijo iz več razlogov: “Država potrebuje napredno bojno letalo za več let in eurofighter je letalo, ki najbolje ustreza tej zahtevi. Poleg tega ima Eurofighter typhoon izjemno uravnotežene zmogljivosti zrak – zrak, ki je ni primerljiva z drugimi tekmeci, ter superiorne zmogljivosti zrak-zemlja, ki so že bile dokazane v dejanskih operacijah. “

“Poleg tega je pomembno upoštevati, da se bo v primeru, če se bo Kolumbija odločila za floto eurofighterjev, pridružila največjemu evropskemu obrambnemu programu, ki bi državi tudi omogočil, da izkoristi spremljajoče tehnološke in gospodarske koristi, povezane s tem programom,” je še dodal.

Kolumbijske letalske sile trenutno vrednotijo in pregledujejo predloge  več držav in proizvajalcev za svoj program nadomestitve bojnih letal kfir. Po navedbi kolumbijskih letalskih sil so v ožji izbor kot možna zamenjava za kfire izraelskega izvora uvrščeni lovci Eurofighter typhoon, Lockheed Martin F-16V block 70/72 in Saab JAS-39 gripen E / F.

o navedbah vladnih virov naj bi zamenjali 23 izraelskih lovcev kfir, ki jih je Kolumbija kupila pred tremi desetletji, kar bi veljalo več kot 1 milijardo USD. Kljub proračunskim omejitvam je predsednik Ivan Duque dejal, da se zavzema za posodobitev vojaške opreme države.

Airbus v okviru svojega nastopa predlaga tri glavne „stebre“ sodelovanja: deljenje znanja, ki bo nacionalni industriji omogočilo podporo strateškim obrambnim programom Kolumbije, podpiranje razvoja kolumbijske obrambne industrije, ki temelji na izkušnjah, ki jih ima Airbus s podjetjem Corporacion de la Industria Aeronautica Colombiana (CIAC); zagotavljanje potrebnih zmogljivosti za povečanje samostojnosti in neodvisnosti letalske industrije v državi.

Pripravil: B. Knific, foto: Eurofighter

 

Povezani članki