Koncern Kalašnikov bo podvojil proizvodnjo vodenega streliva

by Urednik

NAČRTI RUSKEGA OROŽARSKEGA KONCERNA

Ruski koncern Kalašnikov odpira nov proizvodni obrat za proizvodnjo vodenih topniških granat in visokonatančnih raket, v bližnji prihodnosti pa bosta začeli delovati dve novi veliki delavnici. Do konca leta bodo postavili nov velik sodoben grozd, ki bo multipliciral proizvodnjo potrebnega vojaškega streliva.

Po navedbah koncerna bodo v novem proizvodnem obratu podvojili proizvodnjo vodenih raket vihr-1 in visokonatančnih topniških granat kitolo-2M. Poleg tega se bo povečala tudi proizvodnja protiletalskih vodenih raket 9M33 (taktična raketa zemlja-zrak kratkega dosega). Gradijo dva nova proizvodna obrata, ki bosta vsebovala prostore za toplotno obdelavo, orodjarne, montažne, strojne in pomožne upravno-gospodarske prostore, piše na spletni strani podjetja.

Vihr-1 je vodena raketa zrak-zemlja, namenjena uničevanju oklepnih vozil, vključno s tistimi z dinamično zaščito, pa tudi helikopterjev, jurišnih letal in brezpilotnikov  na razdalji do 10 km. Aktivno jih uporablja rusko vojaško letalstvo  na območju vojaške operacije v Ukrajini.

Visokonatančna topniška granata kitolov-2M kalibra 122 mm je zasnovana za uničenje posameznih in skupinskih ciljev – premikajočih in mirujočih, neoklepnih in oklepnih, pa tudi različnih inženirskih struktur. Največji doseg visokoeksplozivnega razdrobnega izstrelka kitolov-2M je 13,5 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki