Koncern Kalašnikov razvija novo taktično šibrenico

by Urednik

KALAŠNIKOV POKAZAL NOVO TAKTIČNO ŠIBRENICO 18.5 KS-K

Koncern Kalašnikov – hčerinska družba državne korporacije Rostec – je razvila novo taktično polavtomatsko šibrenico 18.5 KS-K, navaja vir iz ruske obrambne industrije. S tem Kalašnikov nadaljuje z razvojem šibrenic, namenjenih bližinskemu boju, ki so prilagojene uporabi vseh laboracij šibrenega naboja 12 (gauge 12). Zadnji model je prav 18.5 KS-K v taktični konfiguraciji, namenjeni uporabi tako v policiji kot posebnih enotah vojske.

Polavtomatsko taktično šibrenico 18,5 KS-K (КС-К– Карабин Специальный, с Коробчатым магазином – “specialna karabinka z izmenljivim magazinom”, pri čemer pa ni najbolj jasno, čemu ruska uporaba termina karabinka pri gladkocevni šibrenici) izdelujejo v tovarni Ižmaš, izvirno pa so jo namenli policijski rabi.

Konstrukcija šibrenice 18,5 KS-K je zasnovana na starejši šibrenici Saiga-12, katere mehaniko so povzeli z legendarne jurišne puške Kalašnikov AK47. Tudi šibrenica 18,5 KS-K uporablja malo modificirani mehanizem Kalašnikova z maloštevilnimi gibljivimi deli in vrtljivim čelom zaklepa. Mehanizem deluje po principu odvoda smodniških plinov in dolgega pomika bata v plinski cevi, ki je nameščena nad puškino cevjo. Tako naj bi bila puška zanesljivejša in odpornejša proti obrabi. Za razliko od starejše šibrenice saiga-12, nova KS-K nima možnosti ročnega uravnavanja pretoka smodniških plinov. Puško se polni z zamenljivimi polimerskimi škatlastimi okvirji z zmogljivostjo 4 ali 8 šibrenih nabojev kalibra 12 (gauge 12), vključno z naboji magnum 12-76 mm,  polimerni uvodnik pa olajšuje hitrejše polnjenje orožja. Za zamenjavo okvirja potrebno je samo 3-4 sekunde. Vzvod varnostne zavore je standardni tipa kalašnikov, po izstrelitvi zadnjega naboja posle ostane zaklep blokiran v odprtem položaju. Vendar mehanizem nima posebnega gumba ali vzvoda za deblokado zaklepa iz tega položaja, temveč mora strelec ročno povleči ročico zaklepa do konca nazaj in jo sprostiti, da b8i se zaklep vrnil v prednji položaj.

Kopito te puške je oblikovano po vzoru na jurišno puško AK-74M in se zloži v levo stran. Zaradi ublažitve odsuna pri streljanju ima kopito na koncu oblogo (peto) iz gume. Za lažji nadzor puške pri streljanju in boljšo natančnost so poskrbeli z ergonomsko oblikovanim pištolskim ročajem.

Zadnji merek so popolnoma povzeli z avtomatske puške AK-74, medtem ko je prednji merek zaščiten s kovinskim polprstanom. Ohišje je izdelano iz strojno obdelanega nerjavnega jekla, medtem ko je masivna cev z integriranim skrivalom plamena iz visokokakovostnega ogljikovega jekla. Ostali deli puške (kopito, prednji kopišček, pištolski ročaj, gornja obloga cevi itd.) so izdelani iz kakovostnega polimernega materiala po vzoru na puško iz Kalašnikove serije AK-100. Pokrov ohišja je s tečajem povezan z ohišjem (odpira se navzgor), z gornje strani ima integrirano picatinnyjevo letev za pritrditev različne optike. Še ena picatinnyjeva letev je pod prednjim kopiščkom. Z zloženim kopitom je puška dolga 725 mm, z iztegnjenim pa 970 mm, medtem ko je cev dolga 430 mm. Brez okvirjev in optike tehta puška 3,8 kg. Izurjen strelec lahko izstreli do 40 nabojev v minuti, učinkovit domet šibrenega polnjenja pa je do 80 m.

Zanimivo je, da šibrenice niso bile nikoli priljubljene med pripadniki ruske vojske in policije. Tudi nimajo kakšne daljše tradicije v Rusiji, zato tudi potencialni uporabniki niso vajeni uporabe. Poleg tega so nekaj težje ni daljše od običajnih kalašnikovk ali brzostrelk, katerih so pripadniki ruskih specialnih enot vajeni in jim tradicionalno namenjajo prednost.

Pripravil: Momo Vukčević, foto: Deviantart

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki