Albanija kupuje protiletalske in protitankovske raketne sisteme

by Urednik

ALBANSKA VOJSKA S SISTEMI STINGER IN JAVELIN

Albanija bo svojo vojsko oborožila s prenosnimi raketnimi sistemi zemlja-zrak kratkega dosega Raytheon FIM-92 stinger (SHORAD) in protitankovskimi raketnimi sistemi Raytheon/Lockheed Martin FGM-148 javelin, je na sestanku z lokalnimi mediji v Tirani 8. januarja razkril albanski obrambni minister Niko Peleshi.

Ob predstavitvi dosežkov albanskega obrambnega ministrstva za leto 2022 in ciljev za leto 2023 je Peleshi dejal, da bo nedavno predstavljena pridobitev brezpilotnega letalnega sistema (UAS) Baykar TB2 bayraktar (sestavljenega iz treh letalnikov in pripadajočega zemeljskega nadzornega sistema) državi zagotovila izreden potencial na področju obrambe in varnosti, še posebej v kombinaciji s posnetki, ki jih bosta zagotavljala satelita “Albania 1” in “Albania 2”, ki ju je v vesolje ponesla raketa SpaceX Transporter 6, izstreljena iz Cape Canaveral na Floridi 4. januarja.

V letošnjem letu bo Albanija večji poudarek namenila tudi kibernetski varnosti in v ta namen bo poleg pričetka izvajanja projekta vzpostavitve vojaške enote za kibernetsko obrambo zgrajen sorodni operativni center. Prav tako se med letom pričakuje dobava dveh rabljenih dvomotornih helikopterjev Sikorsky UH-60 black hawk iz ZDA.

Kar zadeva letalstvo je Peleshi napovedal, da bodo za potrebe sistema civilne zaščite nabavili dve gasilski letali tipa, kot jih uporabljata Hrvaška in Črna gora.

Albanski obrambni proračun za leto 2023 je za 28 % višji od proračuna za leto 2022 in predstavlja 1,85 % BDP. Obrambni minister Nikola Peleshi je izrazil cilj doseči 2,10 % BDP leta 2024 in 2,21 % BDP leta 2025. Trend nenehnega povečevanja obrambnih proračunov omogoča Tirani, da resneje pristopi k procesu modernizacije svoje vojske in resno vlaga v pridobitev ključnih oborožitvenih sistemov in zmogljivosti.

Pridobitev zračnobrambnega sistema stinger bo omogočila ponovno vzpostavitev obrambnih zmogljivosti Albanije proti raketam zemlja-zrak, ki trenutno ne obstajajo, saj država ne uporablja več raket NH-5A (Hóng Yīng-5) kitajske proizvodnje (različice sovjetskih prenosnih zračno-obrambnih sistemov 9K32 strela 2  – SA-7 grail), ki jih je 100 leta 1978 od Kitajske pridobila komunistična Albanija.

Po drugi strani pa bo pridobitev protitankovskega raketnega sistema javelin Albaniji omogočila posodobitev kopenskih sil, ki se za protitankovsko bojevanje še vedno opirajo na zastarele kitajske večkratno uporabne prenosne raketne sisteme Norinco type 69, granatomete tipa RPG (lažja kitajska kopija sovjetskega RPG-7). Albanija ima tudi zaloge lokalno proizvedenega podobnega orožja tip-57, ki je sam klon zastarelega sovjetskega RPG-2, ki ima bojno glavo 82 mm.

Kljub potrditvi nakupov Albanija ni razkrila vrednosti pogodb, rokov dobave in ne količin stingerjev in javelinov, ki jih bo kupila v ZDA.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki