Ali Rusija preizkuša ZDA po izvolitvi Donalda Trumpa?

by Urednik

JE RUSIJA PONOVNO NAMESTILA JEDRSKE RAKETE ZA “UNIČENJE” EVROPE?!

ZDA pozivajo Rusijo k spoštovanju zaveze iz pogodbe proti jedrskim raketam srednjega dosega iz leta 1987, potem ko naj bi Moskva na za zdaj neznanem kraju namestila delujoči sistem tovrstnih raket, ki so bile v primeru jedrske vojne med Zahodom in Vzhodom v obdobju hladne vojne  namenjene uničenju Evrope, poročal ameriški časnik New York Times.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner medijskih navedb o namestitvi sistema jedrskih raket srednjega dosega med 500 do 5500 kilometri ni neposredno potrdil, je pa dejal, da so Rusiji izrazili skrb in interes za spoštovanje pogodbe iz leta 1987, katere zaveze naj bi Rusija po njegovih besedah kršila.

Ameriški mediji so v zadnji dneh navajali, da so ruska vojaška letala minuli teden trikrat nevarno blizu preletela ameriški rušilec USS Porter v Črnem morju, v mednarodnih vodah ob obali Delawara pa naj bi se zadrževala ruska vohunska ladja Viktor Leonov. Šlo naj bi torej za nove provokacije Rusije in preizkušanje ZDA, odkar je položaj predsednika ZDA prevzel Donald Trump, prav slednji pa je pogosto izpostavil željo po izboljšanju odnosov z Rusijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki