Ameriška kopenska vojska le dobila nov tank M1A2 SEPV3?!

by Urednik

M-1A2SEPV3 – POVSEM NOV GLAVNI BOJNI TANK V STARI LUPINI ABRAMSA?

Ameriška kopenska vojska je v oktobru 2017 v svojo oborožitev sprejela nov glavni bojni tank M1A2 SEPV3 abrams, pri katerem gre dejansko za novi tank “v školjki” štiri desetletja starega abramsa.

Kot kaže, so ZDA dobile nov tank, čeprav po njegovem izgledu tega skoraj ne bi mogli trditi. Kot so sporočili iz programske pisarne za kopenska vozila Kopenskih sil ZDA v začetku oktobra 2017, so v uporabo sprejeli tank M1A2 SEPV3 abrams in zanj tudi dobili proračunska sredstva. Izdelali so ga v General Dynamics Land Systems v Limi v državi Ohio.

Kopenska vojska ZDA je za leto 2018 naročila 58 tankov M1A2 SEPV3 abrams, skupno naročilo pa bi lahko doseglo približno 1000 oklepnikov. Dovolj torej, da bi z njimi opremili vse aktivne tankovske brigade Kopenske vojske ZDA. Trenutna cena tanka je kar 20 milijonov dolarjev, po napovedih pa naj bi precej padla ob serijski proizvodnji in številčnejših dobavah.

Čeprav je novi tank dejansko “v školjki” štiri desetletja starega abramsa, gre a povsem novo vozilo. Njegov predhodnik (M1A2 SEPV2) je v uporabi od leta 2007.

Kot zatrjuje Don Kotchman, podpredsednik uprave General Dynamicsa, so bistvene pri novem tanku povečana zaščita, večja ubojnost in trdoživost ter trajnost. Opremljen je  najsodobnejši inercijsko navigacijsko napravo in tako lahko z glavnim orožjem – topom – bolj natančno zadeva cilje. Nova je podatkovna povezava s programiranim sistemom za polnjenje, uporablja pa vse vrste streliva – tudi najnovejše “pametno” strelivo, ki ga uporablja Ameriška kopenska vojska. Opremili so ga tudi z motilnikom, ki na daljavo radijsko proži improvizirane eksplozivne naprave.

Novega abramsa M1A2 SEPV3 so opremili z novim agregatom – pomožnim  virom moči (AUP), ki omogoča posadki uporabo vseh elektronskih naprav, ne da bi zato vžigali glavni motor. Tako lahko posadka opazuje okolico in dogajanje ure in ure preden vžge glavni motor in krene. Bistveno so izboljšali porabo goriva, ki ga novi tank porabi za tretjino manj v primerjavi s prejšnjim abramsom. Vgrajeni pomožni vir moči je kar 1000 amperski generator, ki bo lahko oskrboval tudi nove digitalne radijske naprave, kakršne razvija Pentagon. Nasploh je zasnovan na načeli t.i. odprte arhitekture, da bodo lahko vanj vgrajevali nove sisteme.

Niso pa se odločili za zamenjavo motorja, ki še naprej ostaja plinska turbina, čeprav so dolgo časa govorili o zelo zmogljivem dizelskem pogonskem agregatu. So pa pri novem abramsu obdržali enako vzmetenje kot pri modelu V2. Tank ima maso od 70 t, ki pa bo v prihodnosti verjetno naraščala z dodatno zaščito in nadgradnjami.

Skratka: čeprav izgleda M1A2 SEPV3 kot štirideset let star abrams, gre vendarle za povsem novo bojno vozilo…, ki mu je s predhodniki dejansko ostalo skupno samo še ime.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki