Ameriška vojska načrtuje največjo vojaško vajo v Evropi od časa hladne vojne

by Urednik

V VOJAŠKI VAJI BO SODELOVALO 37.000 PRIPADNIKOV ZVEZE NATO

V letu 2020 namerava Ameriška vojska izvesti največjo vojaško vajo na evropskem ozemlju po koncu hladne vojne, je sporočil generalmajor Barre Seguin, namestnik načelnika štaba za strateško zadeve Vrhovnega poveljstva zavezniških sil za Evropo.

Seguin je še dejal, da bodo na vajo, načrtovano za april in maj, v Evropo napotili približno 20.000 ameriških vojakov in da takšnih “čezatlantskih napotitev sil v Evropi niso demonstrirali že 25 let. Vztrajal je, da izvajanje takšnih vaj “kaže resnično čezatlantsko enotnost in zavezanost ZDA Natu”.

Delni namen teh vojaških manevrov je tudi v preverjanju in oceni sposobnosti prevoza ameriških vojakov v tujino  – v Belgijo in Nizozemsko, kot tudi na Natovo vzhodno krilo.

Napovedano pomladansko Natovo vajo je Seguin  je primerjal z manevri “Vrnitev sil v Nemčijo” ali “REFORGER” v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na prihajajočih vojnih igrah naj bi sodelovalo skupaj 37.000 vojakov, med manevri se bodo ameriški vojaki pridružili ameriškim silam, nameščenim po Evropi, in vojakom 18 držav zavezništva Nato.

“V mirnem času prehajamo v obdobje strateške konkurence. Zavezništvo se je preusmerilo,” je dejal generalmajor Barre Seguin, ne da bi slednje podrobneje pojasnil.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki