Argentina se zanima za nakup brazilske oklepnike Iveco guarani 6×6

by Urednik

BO ITALIJI USPELO PO BRAZILIJI PRODATI OKLEPNIKE ŠE V ARGENTINO?

Argentinsko ministrstvo za obrambo je pred dnevi sporočilo, da se zanima za nakup oklepnih vozil guarani 6×6, ki jih je razvilo italijansko podjetje IVECO in jih izdelujejo v Braziliji.

Novico so objavili hkrati s poročanjem argentinskih medijev o obisku argentinskega obrambnega ministra Augustina Rosiija v Braziliji, kjer si je ogledal tudi Ivecovo tovarno, v kateri proizvajajo oklepnike guarani 6×6. Argentinska vojska ima v svoji oborožitvi predvsem gosenična oklepna pehotna vozil – približno 500 ameriških M113, 28 ameriških M548 in 28 francoskih AMX-VCI. Novi oklepniki guarani bodo najverjetneje zamenjava prav za ameriške M113.

Šestkolesniki VBTP-MR guarani

Brazilski obrambni minister Nelson Jobim je že leta 2009 sporočil, da so odobrili začetek proizvodnje za 2.044 oklepnih vozil VBTP-MR guarani 6×6. Decembra 2009 je tako Brazilija z italijansko družbo Iveco podpisala 2,5 milijarde EUR vredno pogodbe, katere namen je obnoviti floto oklepnikov na kolesih (zamenjava za EE-11 urutu). Prvi prototip je bil vojski dostavljen aprila 2010, do konca leta 2011 pa mu je sledilo še 16 vozil. Oklepnike guarani naj bi izdelovali vse do leta 2030. Decembra 2012 je italijansko obrambno podjetje IVECO brazilski vojski dostavilo prvo serijo oklepnega vozila VBTP-MR guarani 6×6.

Vozilo guarani je razvil IVECO iz kolesnega oklepnika superav (8×8). Gre za družino oklepnih vozil z amfibijskimi zmogljivostmi, oklepnik pa lahko sprejme do 11 vojakov, vključno z voznikom in poveljnikom. Trup vozila zagotavlja balistično zaščito predkroglami iz strelnega orožja malega kalibra, drobci artilerijskih granat, eksplozijami min in IED.

Guarani poganja dizelski motor s 383 konjskimi močmi, ki omogočajo največjo hitrost 100 km/h (na cesti) in največji doseg približno 600 km. Opremljen je lahko z različnimi orožnimi sistemi in se ga lahko prevaža z letaloma tipa C-130 hercules ali Embraer KC-390.

Pripravil: A. Knific, foto: Iveco

 

Povezani članki