Avstrijska vojska dobila prve štiri oklepnike BvS10

by Urednik

AVSTRIJSKA OKLEPNA PEHOTNA VOZILA ZA TEŽKE GORSKE TERENE

Avstrijska vojska je od podjetja BAE Systems Hägglunds dobila prva 4 švedska vseterenska vojaška oklepna vozila BvS10, potem ko so jih v letu 2016 naročili 32 in sicer v različici oklepno vozilo pehote. Preostali oklepniki naj bi v Avstrijo prispeli do konca leta 2019, vrednost posla pa se giblje okoli 70 milijonov dolarjev.

Predaja novih goseničnih oklepnih vozil BvS10 je potekala 21. in 22. februarja 2019 na avstrijskem Tirolskem ter v bližini Salzburga, obeh so se udeležili tudi avstrijski obrambni minister Mario Kunasek in predstavniki švedske vlade.

Prvi sklop oklepnih vozil BvS10 bo Avstrijska vojska namenila 2. inženirskemu bataljonu, ki lahko zagotovijo bojno podporo v gorskem terenu, in 24. pehotnem bataljonu. Ta je del 6. gorske pehotne brigade, ki ima vodilno vlogo v Pobudi EU za usposabljanje v gorskem bojevanju (EU MTI – European Union Mountain Training Warfare Initiative), ki sodeluje tudi z NATO Centrom odličnosti za gorsko bojevanje (NCOGB), ki deluje v Poljčah na Gorenjskem.

Avstrijska različica BvS10 je opremljena s številnimi posebnostmi, vključno s sistemom za 360 stopinjsko opazovanje s šestimi dnevnimi / infrardečimi kamerami, zasloni v sprednji in zadnji kabini. Opremljena je tudi z daljinsko vodeno oborožitveno postajo, ki jo lahko upravljata strelec in poveljnik.

BvS10 je zelo manevrirano oklepno vozilo z vrhunsko zmogljivost za delovanje v najbolj zahtevnih okoljih. Zasnovano je za prevoz vojakov ali tovora v spopadih, kot poveljniško vozilo, za nadzor težko dostopnega ozemlja in pomoči pri nesrečah.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence Blog

 

Povezani članki