Bo Ukrajina dobila tanke leopard iz Nemčije?

by Urednik

NEMŠKI TANKI LETO NAJ BI BILI NARED ŠELE ČEZ ENO LETO

Kijev ne bi smel računati na takojšnjo uporabo tankov leopard , tudi če bi se Nemčija odločila, da jih dostavi jutri. Kot je pojasnil vodja koncerna Rheinmetall Armin Papperger, Ukrajina ne bo dobila tankov prej kot v enem letu.

Koncern Rheinmetall bo v primeru pozitivne odločitve potreboval do enega leta, da pripravi tanke leopard za dobavo v Ukrajino. Po besedah ​​Pappengerja se v pripravah na bojno uporabo tanki popolnoma razstavijo in nato ponovno sestavijo, od tod tudi toliko časa. Koncern ima do danes na zalogi 22 tankov leopard 2 in 88 tankov leopard 1.

To pa ne velja za oklepna vozila v službi nemške vojske ali drugih držav Nata, vendar vojska verjetno ne bodo dobavljale večjega števila tankov iz aktivnih enot .
»To pomeni, da ne govorimo o tistih tankih, ki so v bilanci stanja Bundeswehra ali drugih Natovih vojsk in so pripravljeni za odpremo. Drugo vprašanje je, koliko teh tankov se bodo zahodne države strinjale umakniti z bojne dolžnosti,« je dejal vodja Rheinmetalla.

Pred tem so v Kijevu zatrdili, da je pet držav že pripravljenih na prenos tankov leopard v Ukrajino in čakajo le še na dovoljenje Nemčije za ponovni izvoz. Zaenkrat Ukrajina načrtuje oblikovanje brigade, oborožene z nemškimi tanki. Medtem pa se v Berlinu še vedno upirajo vsem zahtevam po dobavi tankov, čeprav obstaja mnenje, da bodo 20. januarja na zasedanju obrambnih ministrov Nata Nemci vseeno pristali na to opcijo. Ob tem je postalo znano, da Nemčija (neuradno) pogojuje dobavo tankov leopard z ameriško dobavo tankov abrams.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki