Brazilska vojska bo dobila še 60 oklepnikov VBTP-MR 6×6

by Urednik

BRAZILIJA NADALJUJE NAČRTOVANO OPREMLJANJE VOJSKE Z OKLEPNIKI VBTP

Brazilski proizvajalec Iveco Latin America je dosegel še en poslovni uspeh, kajti Brazilska vojske je pred koncem leta 2014 naročila novih 60 amfibijskih kolesnih oklepnikov  VBTP-MR 6×6.

Pogodbo, vredno 77, 2 milijona dolarjev, je s proizvajalcem podpisal Oddelek za znanost in tehnologijo brazilskih oboroženih sil. Z oklepniki bodo opremili nove mehanizirane enote brazilske vojske skladno z njihovo novo (eksperimentalno) doktrino uporabe mehaniziranih enot. Gre že za tretjo serijo teh vozil, ki bodo dobavljena v prvi tretjini leta 2015. Gre za del vozil, ki izhaja iz pisma o nameri, podpisanega v decembru 2014, zajema pa skupaj kar 2044 vozil različnih konfiguracij, s katerimi bodo opremili brazilsko kopensko vojsko v obdobju do leta 2031.

Že v letu 2007 sta brazilsko obrambno ministrstvo in IVECO Latin America podpisala sporazum o skupnem razvoju projekta kolesnega srednjega oklepnega vozila – osnovne platforme (VBTP-MR).m Projekt je bil vsekakor velik poslovni in  tehnološki uspeh vojaške divizije Iveca iz južnotirolskega Bolzana – severna Italija(njihovo najbolj uveljavljeno oklepno vozilo je LMV 4×4). Brazilci so skladno s tem sporazumom začeli izdelovati omenjene šestkolesnike v obratih Iveca L.A. Sete Lagos v Minas Gerais. Prvo  prototipno vozilo som izdelali konec leta 2009, brazilska vojska pa je vozilo temeljito preizkušala do aprila 2010.  Z njimi so začeli zamenjevati precej zastarela oklepna kolesna vozila domačega proizvajalca Agnesa EE-11 urutu, ki so jih prenehali izdelovati že leta 1987, zato so se začele tudi težave z oskrbo z rezervnimi deli.

Prvih 16 novih šestkolesnikov so sestavili iz v Italiji izdelanih komponent. Italijanski Iveco ima tudi v Braziliji močan obrast za proizvodnjo svojih proizvodov  iz osnovne dejavnosti – tovornjakov in gospodarskih vozil, ki jih v Braziliji izdelajo letno nad 15.000. Ravno tako v Braziliji izdelujejo tudi dizelske pogonske agregate.

VBTP-MR je 18-tonsko vozilo, vanj gre 10 vojakov (ob vozniku), v dolžino meri 6,9 m, široko je 2,7 m in visoko 2,34 m. Oborožijo ga z različnimi oborožitvenimi sistemi – oborožitvenimi postajami z daljinsko upravljanim (iz kabine) mitraljezom 7,62 mm, mitraljezom 12,7 mm ali z bombometom 40 mm. Razmišljajo pa tudi o verziji s topom 30 mm in protioklepnimi vodljivimi raketami.  Oklepnika poganja Ivecov dizelski pogonski agregat cursor 9 s turbopolnikom, ki razvoje kar 393 KM. V Braziliji te motorje proizvaja Fiatova tovarna. VBTP-MR je zračno prevozljiv v letalu C-130 hercules, v prihodnosti tudi v brazilskem srednjem transporterju Embraer KC-390 (opremljen z dvema turboventilatorskima motorjema). Brazilsko-italijanski oklepnik na cesti doseže hitrost 110 km/h in ima avtonomijo 600 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Oklepniki VBTP-MR guarani 6×6 v službi Brazilske vojske

Povezani članki