Britanski goseničar FV-510 se je v Nemčiji zaletel v ograjo hiše

by Urednik

NEZGODA BRITANSKEGA VOZNIKA OKLEPNIKA

Na spletu so se v teh dneh pojavile zanimive fotografije, kako se je gosenično oklepno bojno vozilo FV-510 warrior Britanske vojske zaletelo v ograjo družinske hiše v mestecu Paderborn v Severnemu Porenju-Vestfaliji v Nemčiji. Zakaj je do nezgode prišlo ni znano.

Britanska vojska ima namreč v  naselju Sennelager, ki je del nemškega mesta Paderborn, svojo vojašnico, v kateri deluje 20. oklepna brigada. Del nje glavni bojni tanki challenger 2 in bojna oklepna vozila  za podporo tankom FV-510 warrior.

Gosenično oklepno vozilo FV-510 warrior

Goseničarji FV-510 warrior so britanska oklepna vozila, ki so jih v 1970-ih razvili za zamenjavo starejših oklepnikov FV430. Britanska vojska je skupaj kupila 789 oklepnikov FV510 in njegovih derivatov, za Kuvajt pa so izdelali 254 spremenjenih puščavskih različic.

FV-510 warrior je hitro, izredno mobilno oklepno gosenično vozilo, ki je v Britanski kopenski vojski namenjeno za podporo tankom challenger 2. Britansko obrambno ministrstvo v naslednjih letih v sodelovanju s podjetjem Lockheed Martin GB nadgradnjo teh oklepnih vozil  z izboljšano kupolo in novim topom CT40 (40 mm) v vrednosti 1 milijarde funtov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki