Bundeswehr nadgrajuje bojno vozilo pehote puma

by Urednik

MILIJONSKA POGODBA ZA RHEINMETALL

Družba Rheinmetall je prejela glavno naročilo nemškega Bundeswehra v vrednosti več kot pol milijarde evrov. Pogodba, ki je bila izdana prek skupnega podjetja PSM GmbH, vključuje nadgradnjo prvega sklopa pehotnega bojnega vozila puma Bundeswehra.

PSM GmbH je v solastništvu Rheinmetalla in Krauss-Maffei Wegmanna,  vsak od njiju  ima polovičen delež v družbi. Pogodba o posodobitvi nemškega voznega parka oklepnikov – IFV puma je bila podpisana 28. junija 2021 pri Zveznem uradu za opremo Bundeswehra – informacijsko tehnologijo in podporo (BAAINBw) v Koblenzu. Z oddajo tega naročila Bundeswehr ostaja na poti k operativno pripravljeni, popolnoma digitalizirani floti bojnih vozil pehote.

Dela naj bi se začela takoj julija 2021, končala pa naj bi se leta 2029. Začetno fazo naročila zajema 154 vozil puma, ki so konzorciju prinesle 1,04 milijarde EUR, delež podjetja Rheinmetall tukaj znaša 501 milijonov EUR (z davkom na dodano vrednost), kar bo knjiženo kot dohodno naročilo v začetku tretjega četrtletja 2021. Za Rheinmetall naj bi predvidena konzorcijska interna pogodba s podizvajalci, npr. na področju sistemov elektronskih opazovalnih senzorjev, pomenila dodatna naročila v trimestnem območju milijonov evrov.

Pogodba vsebuje tudi možnost posodobitve nadaljnjih 143 bojnih vozil pehote puma, kar bi za konzorcij PSM pomenilo dodaten obseg prodaje v višini 820 milijonov EUR, znova z vključenim DDV. Več kot polovica tega zneska bi pripadla podjetju Rheinmetall. Z glavno prenovo, ki se je zdaj lotevajo, naj bi večino prve serije obstoječega voznega parka Bundeswehra – skupaj 350 vozil puma – dosegla status izboljšane zasnove vozila z oznako S1. V pripravah na Natovo skupno bojno skupino za visoko pripravljenost VJTF 2023, ki jo bo zagotovil Bundeswehr, je bilo štirideset IFV Puma že nadgrajenih na status S1. Od 350 nemških pum v program posodobitve ni vključenih le 13 vozil za šolanje voznikov. Za novo različico pume S1 so med drugim značilni številni novi sistemi, kot je večnamenski lahko vodeni raketni sistem MELLS; dodatni senzorji, kot je novi sistem za opazovanje voznika; in izboljšano arhitekturo vodenja in upravljanja.

Panoramski opazovalni sistem voznika naznanja konec periskopske dobe. Prvič bo celotna posadka lahko ”videla” dan in noč, način fuzije združuje vid dnevne svetlobe z visokokakovostno toplotno sliko, kar omogoča neprekinjeno zgodnje zaznavanje maskirnih tarč. Različica puma S1 je prvo zahodno bojno vozilo, ki vključuje sistem te vrste kot standardno funkcijo. V kombinaciji z Rehinmetallovo z razširjeno različico bojevnika prihodnosti VJTF 2023 (IdZ-ES), tvori puma S1 sistem Panzergrenadier. Sistem Panzergrenadier prvič v Nemčiji vključuje digitalizirano platformo – napredno različico S1 Puma IFV – in jo povezuje s sistemom vojakov z digitalno radijsko tehnologijo.

Generalpotpukovnik Alfons Mais, načelnik nemške vojske, je 18. marca 2021 v imenu Bundeswehra razglasil operativno pripravljenost sistema za akcijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Rehinmetall

 

Povezani članki