Češka išče nove gosenične oklepnike za zamenjavo BVP-2

by Urednik

ČEŠKA BO V MODERNIZACIJO VOJSKE VLOŽILA 7,28 MILIJARDE DOLARJEV

Češko obrambno ministrstvo bo v naslednjih mesecih začelo izbiro proizvajalca za dobavo 200 goseničnih oklepnih vozil pehote, za katere bodo namenili okoli 53 milijard kron (približno 2,57 milijarde dolarjev), je sporočila obrambna ministrica Karla Slechtova, ki zaseda ta položaj od decembra 2017.

Češko obrambno ministrstvo je že pred časom napovedalo, da nameravajo za modernizacijo svojih oboroženih sil do leta 2026 nameniti približno 7,28 milijarde ameriških dolarjev.

Odločitev za nova gosenična pehotna vozila, ki bodo zamenjali češkoslovaške oklepnike BVP-2, bo sprejeta najkasneje v začetku leta 2019. Kandidati za novo češko gosenično oklepno vozilo pehote so štirje: ameriški General Dynamics ascod, britansko-nemški BAE Systems Hägglunds CV90, nemška Rheinmetal lynx in Rheinmetal/KMW puma. Vsa štiri vozila so bila predstavljena tudi na češki  obrambni razstavi IDET 2017, zatem pa jih je testirala tudi Češka vojska.

Češka vojska še vedno uporablja okoli 170 oklepnikov BVP-2 (Bojové vozidlo pěchoty – 2), ki so jih nasledili ob razpadu Češkoslovaške (skupaj jih je bilo nekaj manj kot 300). Sovjetske gosenične oklepnike BMP-2  so na Češkoslovaškem po licenci izdelovali pod oznako BVP-2 med leti 1983 in 1989, le dobro leto po uradni predstavitvi oklepnika na vojaški paradi v Moskvi.

Pripravil: A. Knific, foto: Češko obrambno ministrstvo

 

Povezani članki