Češka je ustavila nakup pehotnih bojnih vozil

by Urednik

“NOBENA OD PONUDB NI IZPOLNJEVALA VSEH ZAHTEV”

Češko obrambno ministrstvo je ustavilo postopek razpisa za novo bojno vozilo pehote, potem ko nobena od treh ponudb, ki so jih predložili kandidati, ni izpolnjevala vseh razpisnih pogojev. Obvestilo je prišlo po tem, ko so BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS) in Rheinmetall septembra letos predložili najboljše in končne ponudbe.

“Sklep petnajstčlanske komisije je nedvoumen in soglasen – ponudbe vseh treh ponudnikov niso vrednotene na podlagi predloženih odgovorov/dokumentov, ker nobeden od njih ne izpolnjuje vseh naročnikovih zahtev,” se je glasil odgovor češkega obrambnega ministrstva.

Razpisna zahteva je bila dobava 210 vozil, ki bodo nadomestila sovjetska pehotna bojna vozila –IFV –  in dopolnila vozila pandur II, ki so trenutno v uporabi (gre za osemkolesnike, ki niso uspeli na natečaju za osemkolesno oklepno vozilo Slovenske vojske v verziji svarun proizvajalca STO Ravne na Koroškem).

Vrednost pogodbe je bila ocenjena na približno 2,4 milijarde dolarjev in naj bi pomenila največji nakup čeških oboroženih sil doslej. Na češkem obrambnem ministrstvu so pojasnili, da je bila odločitev o ustavitvi postopka sprejeta po tem, ko je komisija “ugotovila pomanjkljivosti v zvezi z manjkajočimi ali netočnimi podatki o tehničnih lastnostih ponujenih vozil ali nepopolnih informacijah o sodelovanju s češko obrambno industrijo”. Ena od zahtev v razpisu je navajala, da morajo potencialni dobavitelji sodelovati s češko industrijo in zagotovilu, da vsaj 40 odstotkov vrednosti programa IFV izvajajo češka podjetja.

Na obrambnem ministrstvu so tudi opozorili, da naslednji korak v programu še ni določen in dodali, da so kandidati o odločitvi seznanjeni. Spomnimo, odločitev je bila sprejeta tudi po tem, ko so tekmeci v razpisu aprila letos dobavili pehotna bojna vozila za preizkuse. Češka vojska je šest tednov testirala švedski CV90, GDELS-ov ascod in Rheinmetallov lynx.

Pripravil: B. Knific, foto: Češko obrambno ministrstvo

 

Povezani članki