Češka se je odločila za nakup 52 havbic caesar 155 mm

by Urednik

SAMOVOZNE HAVBICE BODO SESTAVLJALI TUDI NA ČEŠKEM

Češka vlada je 13. septembra dala zeleno luč za nabavo 52 samovoznih havbic caesar (cezar) 155 mm francoskega proizvajalca Nexter, ki bodo v Češki vojski zamenjale češkoslovaške havbice dana 152 mm (skupaj jih imajo 86) in so v uporabi že več kot štiri desetletja, zato se njihova izteka.

Novico o nakupu havbic caesar 155 mm je v ponedeljek, 13. septembra 2021, sporočil obrambni minister Lubomir Metnar in ob tem dodal, da bo pogodba za havbice sklenjena do konca septembra.

V Češki vojski bodo z novimi samohodnimi havbicami caesar 155 mm opremili 13. artilerijski polk oziroma 131. in 132. topniško divizijo, ki imata trenutno v oborožitvi 48 kosov havbic dana 152 mm.

Češko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da bodo prve štiri sisteme sestavili v Franciji, preostale havbice caesar 155 mm pa na Češkem. Češka skupina CSG bo dobavila kabine in šasije za havbice, medtem ko bo celoten delež češke industrije v projektu znašal približno 40 odstotkov, skupna vrednost posla pa bo skoraj 400 milijonov dolarjev.

V primerjavi s havbico dana lahko top sistema caesar strelja na razdalje več kot 40 km, v eni minuti pa bo izstrelil tudi več granat: 6 v primerjavi s 4. Prednost nakupa francoske havbice bo tudi uporaba 155 -milimetrskega streliva, standardiziranega v okviru zveze Nato.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki